Bezár

Hírarchívum

szabo_marcell_kiemelt
Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese

Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese

2014. március 24.
5 perc

A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2014. március 29-én este zárult a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egy héten át tartó zenei megmérettetést Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója nyerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bartók Béla Zongoraverseny idén is nemzetközi volt: 5 külföldi és 15 magyar zongorista jelentkezett a megmérettetésre. A március 29-i döntőbe négyen jutottak be, ahol a tehetséges fiataloknak egy versenyművet kellett előadni a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, melyet Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényelt. A nemzetközi zsűri Nádor György zongoraművész elnökletével az első helyezettnek járó 500 000 forint díjat Szabó Marcellnek, a második díjat Vida Mónika Ruthnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztálya növendékének ítélte oda. Kocsis Krisztián, a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja és a Zeneakadémián 2012-ben diplomázott Vass István a harmadik helyezettnek járó díjat megosztva vehette át.


Batrok_verseny_donto_galeria
Szabó Marcell a VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny győztese - GALÉRIA

 

SZTEinfo





Négyen jutottak be a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny döntőjébe


A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny második fordulója 2014. március 27-én este zárult. A középdöntőbe jutott tizenegy tehetség közül négyen jutottak be a döntőbe.

A második fordulóba jutott 11 fiatal tehetség március 27-én mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben. A háromfordulós verseny középdöntőjében a fiataloknak szóló műveket, Tóth Péter: Hangnem nélküli keringőjét, egy etűdöt Chopin, Rahmanyinov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi vagy Ligeti művei közül, egy Debussy-művet vagy -műciklust, illetve egy művet az előre meghatározott Bartók-darabok közül kellett előadni kotta nélkül – kivéve Tóth Péter Hangnem nélküli keringőjét. A döntőbe jutott négy fiatal névsorát március 27-én 19 órakor hirdették ki.

 

A döntőbe jutottak: Kocsis Krisztián, a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja, Vida Mónika Ruth, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztálya tagja, Vass István, aki 2012-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója. A fiatal tehetségek március 28-án, zenekari próbán vesznek részt a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével. A nemzetközi zenei verseny döntőjét március 29-én 18 órai kezdettel tarják a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

SZTEinfo


Lezárult a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntője


A hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny elődöntője 2014. március 26-án este zárult. Mindkét szegedi fiatal tehetség bejutott a középdöntőbe

Március 25-én és 26-án folyamatosan zajlott a zenei megmérettetés elődöntője a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben. A nemzetközi zenei verseny szervezői az elődöntő napjain minden résztvevőnek gyakorlási lehetőséget biztosítottak egyéni beosztás szerint. A rangos zenei versenyen 20 fiatal tehetség, köztük 15 magyar mutatta meg tudását a nemzetközi zsűri előtt. A háromfordulós verseny elődöntőjében a fiataloknak kotta nélkül kellett szóló műveket előadni; egy virtuóz Scarlatti-szonátát, egy Liszt Ferenc-művet, válogatást Bartók: Gyermekeknek című sorozatából, illetve egy művet az előre meghatározott Bartók-darabok közül. A középdöntőbe jutott 11 fiatal névsorát március 26-án 19 órakor hirdették ki.

 

A középdöntőbe továbbjutottak: Szombati Julianna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója, a szegedi Paragi Balázs, Kiss Petra, Kocsis Krisztián, Sakiko Takahashi, Szabó Marcell, Szőcs Henrik, Varga Gergő Zoltán, Vass István, Vida Mónika Ruth és Zhok Rinaldo.

 

SZTEinfo


Javában zajlik a nemzetközi zongoraverseny


Hatodik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az ingyenes koncertsorozatból álló zenei verseny megnyitóját követően március 25-én és 26-án folyamatosan zajlik az elődöntő a Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben.

A Bartók Béla zongoraverseny idén is nemzetközi: 5 külföldi és 15 magyar zongorista jelentkezett a megmérettetésre – mondta Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja. A kulturális eseményre a figyelmet egy fehér zongora hívja fel a szegedi Széchenyi téren. A zongoraverseny ünnepélyes megnyitójának időpontja: 2014. március 24. 18 óra, helye: az SZTE ZMK Fricsay-terme, ahol a köszöntőket követően Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet.


Zongoraverseny_galeria

A magyarok mellett japán, szerb, lengyel és olasz versenyzők is megmérettetik magukat ezen a rangos programon. A mezőny mellett a zsűri is nemzetközi. Az ítészek elnöke Nádor György a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora; tagok: Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész, Mocsári Károly zongoraművész, Felicia Stankovici zongoraművész a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultásának professzora, valamint Csíky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a Marosvásárhelyi Egyetem Művészeti Fakultásának tanára.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát egy hallgató képviseli majd a versenyen. De Szegedről egy másik jelentkező is megméretteti magát, ami azért is jelentős mert külön 100 ezer forintos díjat írtak ki a legjobb szegedi versenyzőnek, amit a Sófi József Alapítvány támogat - tudtuk meg a dékántól.

Zongoratolas
Zongora a Széchenyi téren - GALÉRIA

A versenyre kötelező és szabadon választott darabokkal lehetett jelentkezni. A háromfordulós megmérettetés elődöntője két napon át tart – március 25-én és 26-án. Ezt követi a középdöntő, majd a közös próba a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével. A döntőt 2014. március 29-én, szombaton tartják a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában- mondta Tóth Péter. A nemzetközi zenei versenyt szervező SZTE ZMK dékánja hozzátette: valamennyi rendezvény - a több mint tíz koncert - ingyenes.

A zongoraversenyhez kapcsolódóan március 28-án, pénteken 16 órakor Bartók Béla-emlékszobát avatnak a Tisza Szállóban, március 30-án, vasárnap pedig Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson rendeznek gálahangversenyt.

A részletes program itt elérhető.

Korábban írtuk: A VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt rendezik Szegeden


Korábban írtuk:

Zongora a Széchenyi téren: megkezdődött a nemzetközi zongoraverseny

Hatodik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Az idei nyitány időpontja: 2014. március 24. Az ingyenes koncertsorozatból álló zenei versenyre a figyelmet egy fehér zongora hívja fel a szegedi Széchenyi téren.


SZTEinfo - szöveg: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek