Bezár

Hírarchívum

Szegedi Szabadtéri Játékok: Delon, Depardieu vagy Reno?

Szegedi Szabadtéri Játékok: Delon, Depardieu vagy Reno?

2014. március 05.
3 perc

Minden eddiginél különlegesebb lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok 2014-es évada: a tér felújításával 180 fokot fordul a színpad, a Háry Jánosban egy világhírű francia színész alakítja majd Napóleon szerepét, és kizárólag a Szegedi Szabadtéri Játékokra összeállított fesztivál-szereposztással mutatják be A Csárdáskirálynő és az Elfújta a szél című darabokat. A Zorba című darab rendezője soha nem látott látványvilágot ígér, a Mamma Miára pedig olyan gyorsan elfogytak a jegyek, hogy összesen hat előadást kellett műsorra tűzni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több szempontból is nagyon különleges a Szegedi Szabadtéri Játékok 2014 nyarán. Az évad július 4-én a Zorbával (július 4., 5.) kezdődik, ezt követi a Csárdáskirálynő (július 11., 12.), az Elfújta a szél (július 18., 19., 20.), a Háry János (augusztus 1., 2.). A szabadtéri évadot pedig a hagyományoktól eltérően nem az István, a király zárja, hanem a Mamma Mia! (augusztus 15., 16., 17., 19., 20., 22.) előadásai.

Az idei fesztivál a nézők és a színészek számára is szokatlan lesz helyszínben, ugyanis megkezdődik a Dóm tér 2 milliárd forintos felújítása, megújul a fogadalmi templom és környéke. Szeged jelképének felújítása a szabadtéri előadásaira is kihatással lesz, a dóm főbejáratánál lévő nagy teret – amely korábban a szabadtéri színpadaként funkcionált, és alatta alakították ki a fesztivál büféjét és öltözőrendszerét – vendégfogadó területként összekötik az altemplommal. Így az idei évadban a szabadtéri nézőterét és színpadát is elfordítják 180 fokkal, a dómnak háttal építik fel a nézőteret és a színpadot is.

A nézőket ez bizonyára nem nagyon fogja zavarni, annál is inkább, mert parádés programból válogathatnak. Az augusztus elején látható Kodály-darab, a Háry János világsztárt hoz a Dóm téri deszkákra, az egyelőre még nem dőlt el, hogy Napóleon szerepét ki alakítja: Alain Delon, Gérard Depardieu vagy Jean Reno. A francia színész – akinek személyét nyáron hozzák nyilvánosságra – egyébként majd a premier előtt csatlakozik a stábhoz, franciául szólal meg, és a fordítást egy, a darabba „beleírt” tolmáccsal oldják meg.

Szinte nincs olyan ember, aki ne tudná felidézni a Zorba, a görög című film zenéjét, amelyben Anthony Quinn ismertette meg a szirtakit az egész világgal. A Zorba című görög táncművet Harangozó Gyula rendezésében láthatja a közönség. A darab készítői eddig még soha nem látott látványvilágot ígérnek, hatalmas statisztériát vonultatnak fel, és a Szeged Táncegyüttes összes csoportja táncol majd a színpadon. A koreográfiában a néptáncok mellett a balett látványvilága is megjelenik. A Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor vezényli.

A Budapesti Operettszínházból érkezik a Csárdáskirálynő és az Elfújta a szél, mindkettő kizárólag a Szegedi Szabadtéri Játékokra összeállított fesztivál-szereposztással kerül színre. Kálmán Imre darabját több mint egy évtized után hozzák vissza a Dóm térre, Edvin herceg szerepében Dolhai Attila lép színpadra, Leopold Mariát, Lippert-Weilersheim hercegét Balázs Péter, Feri bácsit pedig Forgács Péter alakítja. Az előadásban szerepelnek még Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Kállay Bori és Kerényi Miklós Máté is.

Tavaly elsöprő sikert aratott a szabadtérin az Elfújta a szél, amely idén megújult formában tér vissza. A musical egyik érdekessége, hogy új karakterek jelennek meg a darabban a tavalyihoz képest. Scarlettet Janza Kata, Rhett-et Szabó P. Szilveszter alakítja. A további szereplők Dolhai Attila, Szulák Andrea, Lehoczky Zsuzsa.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek