Bezár

Hírarchívum

Az SZTE-n is választható Firefox OS-diplomamunka

Az SZTE-n is választható Firefox OS-diplomamunka

2014. március 14.
2 perc

Több hazai felsőoktatási intézményben nyílik lehetőség a Firefox OS megismerésére. Egyes egyetemeken kreditért felvehető tantárgyat indítottak 2014 tavaszán, máshol – például az SZTE-n – diplomamunka-téma lett az új mobilplatform.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Brian King, a Mozilla európai közösségi menedzsere arról tájékoztatta az SZTE Médiacentrumot, hogy a 2013/14-es tanév tavaszi szemeszterében több hazai felsőoktatási intézményben is kiemelten foglalkoznak majd az új mobilplatformmal, a Firefox OS-sel. Mint elárulta, Szegeden az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszéken, valamint Kecskeméten a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karán a hallgatók diplomamunka-témát választhatnak Firefox OS-re. Mindkét fakultás rendelkezik a fejlesztést és kutatást segítő Geeksphone fejlesztői készülékekkel.

 

A szakember úgy folytatta, az Óbudai Egyetemen a hallgatók számára kreditért felvehető Firefox OS-félév kezdődött: a már tanított HTML5-oktatás továbbfejlesztéséből előálló tananyaggal a világon az első, egyetemi szintű Firefox OS-oktatás indult el. Ez az új mobilplatform ígéretének megfelelően a meglévő korszerű HTML5-, CSS3-, JavaScript-oktatás tematikájára alapul. A gondosan összeállított tananyag elsajátítását nemcsak az egyetem által biztosított számítógépekre telepített – böngészőből futtatható – Firefox OS Simulator segíti, hanem a diákok a Mozilla és a Telenor jóvoltából a Geeksphone cég fejlesztői készülékein is kipróbálhatják a fejlesztés alatt álló alkalmazásokat. Karóczkai Krisztián, a Neumann János Informatikai Kar oktatója vállalta, hogy a meglévő modern webes technológiákat tárgyaló oktatási anyagot átalakítja Firefox OS oktatási tartalommá. Az Óbudai Egyetem felkarolta a kezdeményezést, így létrejöhetett ez az igen modern kurzus. További lehetőség az Óbudai Egyetem hallgatói számára, hogy szegedi és kecskeméti társaikhoz hasonlóan ők is választhatnak a platformot érintő diplomamunka-témát.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek