Bezár

Hírarchívum

A 100 éve született Budó Ágoston előtt tisztelegtek

A 100 éve született Budó Ágoston előtt tisztelegtek

2014. november 15.
2 perc

,,Még a vizsgán is volt alkalma, hogy tanítsa a fiatalságot” – mondják róla. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében a 100 éve született Budó Ágoston Kossuth-díjas fizikusra emlékeztek barátai, ismerősei, tanítványai és kollégái a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában 2014. november 13-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Budó Ágoston Kossuth-díjas akadémikus bár nem szegedi születésű, mégis az itt lakók sajátjukként őrzik emlékét. 1950-ben a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika tanszékének élére került, majd a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportjának elnökévé választották. Több fizika- és kémiakönyv kötődik nevéhez, ezekkel célja volt a fiatal korosztály megismertetése a tantárgyakkal, illetve a tananyag könnyebb megértése. Az 1969-ben elhunyt fizikusról kapta nevét egy középiskolai fizikaverseny, az Eötvös Lóránt Fizikai Társulat díja és a szegedi egyetem egy előadóterme is.


 

100_eve_szuletett_Budo_Agoston
A 100 éve született Budó Ágoston előtt tisztelegtek - GALÉRIA


– Még a vizsgán is volt alkalma, hogy tanítsa a fiatalságot – hangsúlyozta ki Gyulai József akadémikus, aki több mint egy évtizeden át dolgozott együtt Budó Ágostonnal. Nagy csodálattal és tisztelettel mesélt kollégájáról, akitől sokat tanult az erkölcsösségről, a tisztelettudásról és az emberségről. Hevesi Imre professor emeritus oktatójaként ismerte meg Budó Ágostont. Előadásait logikusnak, precíznek és nyomon követhetőnek írta le, ahol a szakember választékos szókincse megmutatkozott könyveiben és jegyzeteiben egyaránt. Dombi József címeres egyetemi tanár hozzátette, hogy a Dugonics téri „Tudássétányon” járva megtalálhatjuk Budó Ágoston nevét is a világhírű szegedi kutatók, oktatók között. Várkonyiné Bálint Erzsébet címzetes egyetemi tanár kedves emlékei között szerepel az is, hogy Budó Ágoston javaslatára vettek egy pingpongasztalt a fizika tanszékre, ahol ez után, ha az idő is engedte, Budó tanár úr együtt játszott hallgatóival. Zárásként Rácz Béla egyetemi tanár mesélt arról, hogyan hatott pályafutására a fizika kiváló művelője.

 

SZTEinfo – Hegedűs Bianka

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek