Bezár

Hírarchívum

Algériai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

Algériai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre

2014. november 05.
3 perc

2014 októberében delegáció érkezett Algériából a Tisza-parti universitasra, azzal a céllal, hogy Szegeden tanuló diákjait meglátogassa. Az Algériai Nagykövetség tanácsosa és a Szegeden tanuló hallgatók is pozitívan vélekednek az SZTE-ről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A keleti nyitás stratégia keretében a magyar kormány partnerségi megállapodás részeként Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot hirdetett, melynek keretében külföldi hallgatókat fogad a magyar felsőoktatás. A programnak köszönhetően a 2014/2015-ös tanévben a világ több országából 45 diák kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem valamely karán, köztük hat Algériából érkezett hallgató. 2014 októberében M. Sahari Othmane, az Algériai Felsőoktatási Minisztérium képviselője, M. Achoui Ali első beosztott, az Algériai Nagykövetség tanácsosa és a követség egy további munkatársa érkezett az SZTE-re, azzal a céllal, hogy tájékozódjanak Szegeden tanuló diákjaik tanulmányairól, hogylétéről, mindennapi életükről.


alger_hallgatok_csoportkepM. Achoui Ali algériai vezető diplomata kifejtette: a delegáció látogatásának célja, hogy megismerkedjenek a Szegedi Tudományegyetemen az ösztöndíjat koordináló felelősökkel, bepillantást nyerjenek a diákok szegedi életébe, és tájékozódjanak arról, hogyan haladnak a hallgatók tanulmányaikkal. Magyarországi látogatásuk egyik állomásaként Szegedre érkeztek, de meglátogatják a Budapesten tanuló algériai hallgatókat is. – Nagyon örülünk, hogy ilyen kitűnő feltételek mellett tanulnak a diákjaink Szegeden. Az egyetemen zajló oktató tevékenység kitűnő, az épületek csodálatosak és jól felszereltek, a hallgatók számára biztosított szálláshelyekkel mindenki elégedett. Szeged igazi diákváros, minden a hallgatókhoz igazodik, nagyon jól érzik itt magukat a diákjaink – fogalmazott az Algériai Nagykövetség tanácsosa.


Sofiane Menzou algériai származású hallgató már 11 éve él Magyarországon. – Az édesapám és a testvérem is a Szegedi Tudományegyetemen végzett orvos- és fogorvosként, így sokat tudtam az egyetemről, az itt folyó színvonalas oktatási és tudományos munkáról. Nagyon tetszik az egyetem, a szegedi élet tökéletes. Igazán jó, hogy minden közel van egymáshoz, és hogy szinte minden nemzetközi kultúra diákjaival találkozhat itt az ember – mondta az SZTE Média Centrumnak.


Az algériai minisztérium képviselője és a nagykövetség diplomatái rövid egyeztetést folytattak Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgatóval. – A vendégek méltatták azt a rendkívül figyelmes és segítőkész hozzáállást, amit az SZTE nemzetközi koordináció tanúsít az algériai diákok felé. Az algériai partnerek tisztában vannak azzal, hogy a Stipendium Hungaricum program egy új kezdeményezés, így a központi szervezés nem lehet mentes a „gyermekbetegségektől”, ami a részt vevő magyar intézmények koordinátoraira számos extra feladatot ró. Az algériai fél megköszönte az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda munkatársai segítőkészségét, gratulált a jól működő mentorhálózathoz, és jelezte, hogy az év végén esedékes pótpályázaton a potenciális pályázók figyelmébe fogják ajánlani a Szegedi Tudományegyetemet – tájékoztatta a nemzetközi és közkapcsolati igazgató hírportálunkat.

 

SZTEinfo

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek