Bezár

Hírarchívum

rendorsegi_egyuttmukodes_kiemelt

Gyakornoki együttműködést kötött az egyetem és a rendőrség

Gyakornoki együttműködést kötött az egyetem és a rendőrség

2014. november 13.
3 perc

Együttműködési megállapodást írt alá 2014. november 13-án Szabó Gábor, az SZTE rektora és Lukács János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A szegedi universitas és a rendőrség már korábban is több területen dolgozott együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az egyetemünkön meglehetősen sok hasonló tartalmú megállapodást szoktunk aláírni, és természetesen mindnek örülünk, minden megállapodás egyenlő, de vannak, amelyek a többinél egyenlőbbek, mint például a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal való együttműködés – mondta Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Rámutatott: ennek a megállapodásnak van egy nagyon fontos aspektusa, mégpedig az oktatásban való együttműködés.



Különböző szakos hallgatók a rendőrségen


Lukács János rendőrfőkapitány oktatója is az egyetemnek, nemrég kapott kitüntetést a szenátustól, tehát a kooperációt az egyetem minden szempontból komolyan veszi – hangsúlyozta a rektor. Továbbá nagyon fontosak azok az együttműködő partnerek, amelyek egyfajta stabilitást tudnak adni. A gazdasági szervezetek időnként átalakulnak, megszűnnek, de a rendőrség komolyabb változások nélkül tud fennmaradni, és fontos küldetést is lát el. Nagyon jó, hogy ha a különböző szakos hallgatók bepillantást nyernek az a rendőrség munkájának egyes területeibe, és ott tapasztalatokat szerezhetnek.


A rektor elmondta azt is: nagy örömmel támogatta ennek a megállapodásnak az előkészítését, ugyanakkor egy már régebben beinduló folyamatnak a reménybeli folytatásáról lehet beszélni, ami számtalan további lehetőséget nyújt.


Rendorsegi_egyuttmukodes_alairas_RH_2014._november_13
Gyakornoki együttműködést kötött az egyetem és a rendőrség - GALÉRIA


Humánpolitikai tapasztalat


Fontos napnak nevezte az együttműködés aláírásának napját Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, hiszen ennek a dokumentumnak az az üzenete, hogy intézményes keretet nyert az egyetem és a rendőrség több mint egy évtizedes együttműködése. A korábbi kapcsolat sokrétű volt, hiszen az egyetemen számos munkatársa szerzett diplomát, zömük vezető beosztásban dolgozik, ami az egyetemi képzés színvonalát is minősíti. Továbbá az SZTE BTK Szociológia Tanszék évről évre méri a városi közbiztonság állapotát, ezzel egyfajta tükröt mutat a rendőrségnek az általa végzett munkáról. Másfelől az egyetem igazságügyi orvostani intézete a bűncselekmények feltárásában vállal jelentős szerepet.


– A mi humánpolitikai tapasztalatunk az, hogy azok a hallgatók, akik nálunk jártak ilyen vagy olyan okból – természetesen nem a büntetőeljárás alanyaiként –, olyan tapasztalatot szereztek, hogy közülük nagyon sokan a rendőrségen képzelik el a jövőjüket – mondta Lukács János.


Az egyetem karain három kurzust tartanak a rendőrség munkatársai, ez a közös munka már 15 éve tart. Számos hallgató választotta a főkapitányságot gyakornoki helyként a jog, az orvosképzés, a kommunikáció, a pénzügyi-számviteli és az informatikai szakokról. A rendőrfőkapitány hozzátette: szeretnének akkreditált gyakornoki hellyé is válni, ezt a procedúrát már elindították. Szeretnének azon munkaadók egyike lenni, amelyek jó kapcsolatot ápolnak az oktatás és tudomány fellegvárával, a szegedi egyetemmel.


 

A hallgatók szempontjai


A jövő jogászai és orvosai mellett a kommunikációt, pszichológiát, pénzügyet és számvitelt, valamint informatikát hallgató egyetemistákat is fogadja a rendőrség gyakornoki programja.

Póth Máté az ÁJTK-n jogász szakos, ötödéves végzős hallgató. Eddig három alkalommal dolgozott gyakornokként a rendőrségen. – Tavaly már voltam három hónapig a rendőrségnél, a szakmai gyakorlatot a Karrier Iroda szervezte. Most harmadik alkalommal töltöttem ott a gyakorlatomat, tavasszal két hónapot, jelenleg pedig november végéig dolgozom a szegedi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. Készenléti jellegű a feladatom, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül nyolc órát dolgozom, van, amikor túlórázni kell, és van, amikor éjszaka is akad feladat. Elsősorban papírmunkát végzünk, de a munkánkat nagyon értékelik, mert túlterhelt a rendőrség. Helyszínre is szoktunk menni: szemlére, házkutatásra. Ez azért jó, mert az eljárásjog gyakorlatban való alkalmazását is megismerhetjük – fogalmazott a jogász hallgató.

Póth Máté elmondta: aki ügyész szeretne lenni, annak nagyon hasznos, ha látja a másik oldalt is, mert ez a tapasztalat az ő munkájukat is segítheti.

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

fotó: Herner Donát

 

További információ:
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek