Bezár

Hírarchívum

tik_kiemelt
Hazai és nemzetközi rangsorokban is remekel az SZTE

Hazai és nemzetközi rangsorokban is remekel az SZTE

2014. november 12.
5 perc

A külföldi diákok elégedettsége alapján nemzetközi viszonylatban „Kiemelkedő” minősítést kapott a szegedi universitas, mely a HVG Diploma 2015 című felsőoktatási mellékletében a harmadik helyet szerezte meg a magyarországi egyetemek versenyében, vidéken pedig első lett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A külföldi diákok szerint kiemelkedő a szegedi egyetem

 

Két friss felmérésben is nagyszerűen teljesített a Szegedi Tudományegyetem. Nemzetközi rangsort készített és publikált az európai egyetemekről a StudyPortals, más rangsoroktól eltérően itt csak a külföldi hallgatók elégedettségét vették figyelembe. Ez alapján két magyar intézmény is bekerült az élvonalba, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem – számolt be róla 2014. november 11-én az edupress.hu. A rangsort kizárólag a beérkezett hallgatói visszajelzések alapján állították össze, az intézmények legfeljebb 10 pontot kaphattak. Az oktatási portál „Kiemelkedő” minősítést ítélt oda a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Szegedi Tudományegyetemnek, ez a két intézmény kapott 9,5 pontnál magasabb értékelést. Hasonló elismerésben részesült két görögországi, egy szlovén és egy máltai egyetem. A hallgatói elégedettséget több tényező alapján határozták meg: közrejátszottak ebben az oktatás minősége, a fogadó város és annak kulturális élete, a közösségi élet, az egyetemi szolgáltatások, a szakmai fejlődési lehetőségek, a környezet és a költségek is.


 

HVG-lista: országosan harmadik, vidéken az első!

 

Harmadik helyen áll a Szegedi Tudományegyetem a HVG-rangsor – Diploma 2015 című kiadványban, amely 2014. november 12-én jelent meg. Az első helyet a Semmelweis Egyetem kapta, a második az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg az SZTE a legjobb vidéki képzőhelyként a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat – adta hírül az eduline.hu. Az összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát. Az SZTE az oktatói kiválóságot tekintve a negyedik, a hallgatói kiválóságban az ötödik helyre került.

 


Nemzetközi sikerek futószalagon

 

A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló a magyar felsőoktatási intézmények közül a tekintetben, hogy évek óta folyamatosan és stabilan tartja kiváló helyezését valamennyi mérvadó nemzetközi és hazai ranglistán, válasszanak az adott felmérés készítői bármilyen értékelési szempontot.

 

A brit Quacquarelli Symonds (QS) 2014/2015-ös felsőoktatási világrangsorára négy magyar egyetemnek sikerült feljutnia, közülük a legjobbnak a szegedi bizonyult: a tekintélyes QS-rangsor készítői az idén az 551-600. helyre sorolták. Az ELTE és a DE a 601-650. helyen szerepel, míg a Corvinus a 701+ kategóriába került. A londoni székhelyű cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, valamint a munkaadók véleménye mellett az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát és az akadémiai szféra megítélését is figyelembe veszik. A QS tematikus felsőoktatási rangsoraiban a modern nyelvtudományi képzések tekintetében a Szegedi Tudományegyetem a 101-150. helyet szerezte meg, míg az SZTE BTK 181. lett a világ összes egyetemi bölcsészkarát tekintve.

 

A Center for World University Rankings (CWUR) nagy presztízsű 2014-es világrangsorában hat magyar egyetem szerepel: az SZTE a 712. pozíciót foglalja el. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, a szabadalmak száma alapján. Az első három szempont a teljes pontszám 25-25 százalékát adja: az oktatás minősége az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az intézmények volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be ügyvezetői igazgatói pozíciót a világ vezető cégeinél.

 

A leideni egyetem nemzetközi listájára másik négy magyar egyetem társaságában 2014-ben is felkerült az SZTE: a 750 kiemelkedő intézmény rangsorában a 707. helyet szerezte meg. Ezt a világrangsort a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítják össze évről évre. Azt is figyelembe veszik, hogy a publikációk közül melyek tartoznak az adott szakterületen megjelenő tanulmányok legtöbbet idézett tíz százalékához.

 

Hat magyar felsőoktatási intézmény került be a Webometrics legfrissebb listájára, az első ezer közé: a Szegedi Tudományegyetem az 537. helyen áll. Ezt a különleges egyetemi ragsort a legnagyobb spanyol kutatóintézet, a Spanyol Nemzeti Kutatótanács egyik szervezete, a Cybermetrics Lab készíti, amely több mint 22 ezer intézmény webes megjelenését vizsgálja 2004 óta, évente két alkalommal. A Cybermetrics Lab szakértői azt elemzik, hogy mennyire „látható” az adott egyetem az interneten. Az összpontszám 50 százaléka abból tevődik össze, hogy az intézmény különböző oldalait hányan linkelik be, de a pontozásba beleszámít az is, hogy hány, a felsőoktatási intézményhez kapcsolódó oldalt, aloldalt és külső hivatkozást, dokumentumot talál a Google keresőmotor és a Google Scholar. A lista összeállításakor azt is figyelembe veszik, hogy az adott intézmény kutatóinak és oktatóinak hány publikációja jelentik meg a legfontosabb tudományos folyóiratok internetes oldalán.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk:

 

Az SZTE a „legzöldebb” magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján

A brit toplistán az SZTE a legjobb 600 között, az SZTE BTK a 181.

Kiválóan szerepel a nemzetközi ranglistákon a Szegedi Tudományegyetem

Újabb világrangsorban szerepel az SZTE

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek