Bezár

Hírarchívum

Könyvbemutató: a szegedi 1956 hőse, Perbíró József jogászprofesszor büntetőpere

Könyvbemutató: a szegedi 1956 hőse, Perbíró József jogászprofesszor büntetőpere

2014. november 04.
2 perc

Forrásmunkának tekinthető, hiánypótló kötet bemutatásával emlékezik az 1956-os forradalom bukására 2014. november 4-én a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi forradalmi események egyik meghatározó személyisége volt dr. Perbíró József, a szegedi egyetem jogászprofesszora, aki a szegedi Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökségének vezetését vállalta magára. Az ellene, és társai ellen indított büntetőper tárgyalási jegyzőkönyvének teljes anyagát teszi közzé az ötszáz oldalas munka, amelyet a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) megyei szervezete adott ki.

A szegedi „megyeháza” (Szeged, Rákóczi tér 1.) Csongrád termében, 2014. november 4-én, kedden 17 órakor kezdődő könyvbemutatót a POFOSZ szervezte meg. Jelen lesz Bálint László, akinek gondozásában a kötet megjelenik, és dr. Fejér Dénes, a POFOSZ megyei elnöke, a kötet kiadója. A könyv ismertetőjét dr. Péter László, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa tartja.

„A terjedelmében és tartalmában egyaránt súlyos könyvnek különös jelentőséget ad november negyedike, az 1956-os forradalom bukásának napja. A Perbíró József jogászprofesszor, mint a büntetőeljárás elsőrendű vádlottjának nevével jelzett eljárás teles peranyagát tartalmazza a kiadvány, amely a szegedi forradalmi események folyamatának, legfontosabb történéseinek és szereplőinek súlyos elmarasztalását hozza nyilvánosság elé. A kötet történészek, jogászok, szegedi politikai érdeklődésűek és a város helytörténetének számára páratlan, jelentős tájékoztatást, számos máig ismeretlen információt nyújt.

A vád elé állítottak közül ma Szegeden már alig él valaki, de az érintettek, az érzelmileg súlyosan sérültek, a fájó emlékkel szenvedők közül még vannak néhányan. Szeged történetének, gyászos napjainak és fájdalmas emlékének felejthetetlen eseményeit ismerheti meg az olvasó a per anyagából” – írják a szervezők.

„A könyv névmutatója önmagában tanulságos: mintegy négyszáz nevet tartalmaz, a forradalom majdnem minden szereplőjének nevét, szerepét, tanúvallomását. – jelenti ki a kötetről dr. Péter László professzor, aki szerint nélkülözhetetlen forrásmunka a város legújabb kori történetéhez”.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek