Bezár

Hírarchívum

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert előtt tiszteleg az SZTE

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert előtt tiszteleg az SZTE

2014. november 26.
4 perc

A tavalyi sikerre való tekintettel 2014-ben is meghirdette a Szegedi Tudományegyetem a középiskolásoknak szóló Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A vetélkedőt november 28-án tartják. A verseny összekapcsolódik a Szegedi Tudós Akadémia programsorozatával, a rendezvényekhez a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös, 21. Szent-Györgyi Napok programsorozata is csatlakozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem egykori rektorának, Nobel-díjas kutatójának teljesítménye előtt tisztelegve 2014-ben ismét megszervezi a középiskolások Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét. 2014. november 28-án közel száz tehetséges középiskolás verseng majd SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási épületében.

 


Szent-Györgyi Albert és a nők megjelenése a természet-és élettudományokban

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint, azaz a legendás kutató munkájához kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Idén a verseny altémája „Szent-Györgyi és a nők megjelenése a természet- és élettudományokban”, így szerepet kap Szent-Györgyi Albert tudóstársa, Bangha Ilona is. A jelentkező csapatok előre elkészítendő kreatív feladatként kapták, hogy készítsenek 3-5 perces kisfilmet, melynek témája: „Szent-Györgyi egy napja”. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken lesznek megtekinthetőek.

 


Érkeznek versenyzők hazánkból és határainkon túlról is

 

A megmérettetésre 31 háromfős csapat jelentkezett hazánkból és határainkon túlról. A versenyre többek között Balassagyarmatról, Bonyhádról, Szolnokról, Szegedről, Zentáról, Monorról, Debrecenből, Temesvárról, Makóról, Szentesről, Mezőberényből, Gyuláról, Orosházáról, Gödöllőről és Kecskemétről érkeznek középiskolás fiatalok és felkészítő tanáraik. 2014. november 28-án a 9 órakor kezdődő regisztrációt és a megnyitót követően 10 óra 15 perctől egy számítógépes teszt kitöltésével mérik össze tudásukat a középiskolás diákok az Általános Orvostudományi Kar Kis Oktatási Épületében. Az ebédet követően 12 óra 45 perctől nyílt versenyben mérkőzik meg az első fordulós teszt alapján legjobb teljesítményt nyújtó hat csapat. Itt derül majd ki az is, hogy melyik együttes nyeri a 2014. évi megmérettetést. A végső eredményt értékes jutalmak átadásával, ünnepélyesen hirdetik ki a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában 15 óra 30 perckor. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny minden résztvevője emléklapot, a legjobbak pedig értékes díjakat is kapnak. A versenyről további információ itt: Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 2014

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről a www.u-szeged.hu/hirportal felületén tudósít az SZTE Média Centrum.

 


Szegedi Tudós Akadémia a középiskolai tehetségekért

 

Az SZTE a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny mellett – a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, az SZTE Általános Orvostudományi Kar és az MTA Biológiai Kutatóközpont együttműködésével – a legtehetségesebb diákokat támogató Szegedi Tudós Akadémiát is megszervezi. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny indulói, illetve kísérő tanáraik közül többen is részt vesznek a Szegedi Tudós Akadémia péntek délutáni (2014. november 28.) és szombati (november 29.) programjain. A kezdeményezés keretében az ország legjobb biológiatanárait („Szent-Györgyi Tanárok”), és legkiválóbb diákjait („Szent-Györgyi Ifjúk”) látják vendégül Szegeden. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny eredményhirdetése egyben a Szent-Györgyi Ifjak és Mentorok Találkozójának megnyitója is, melyet a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal dísztermében november 28-án 15 óra 30 perckor tartanak. A kétnapos esemény első napján, november 28-án 16 óra 30 perctől plenáris szakmai előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők, majd 20 órától a Tisza Hotel koncerttermében gálaműsor és vacsora várja a résztvevőket. Ekkor kerül sor a Szent-Györgyi Diák ösztöndíjak átadására is. A Szegedi Tudós Akadémia célkitűzéseiről, terveiről, programjairól a www.nobel-szeged.hu honlapon lehet tájékozódni. A Szent-Görgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozójának részletes programja itt elérhető.

 


Szent-Györgyi Napok programsorozat

 

A tehetséggondozást szolgáló két rendezvényhez csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak közös, Szent-Györgyi Napok programsorozata. A huszonegyedik alkalommal megrendezett nagyszabású rendezvény központi ünnepségét november 28-án 10 órakor tartják a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban, majd 14 és17 óra között az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Fogorvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar közös tudományos ülése zajlik a Szemészeti Klinika tantermében. (Szeged, Korányi fasor 10-11.) A három összekapcsolódó rendezvényre 2014. november 27. és 29. között várják az SZTE polgárait és partnereit, az egyetemmel kapcsolatban álló középiskolák diákjait és tanárait.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk: 31 csapat méri össze tudását a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek