Bezár

Hírarchívum

Új felépítésű kísérleti biogázfermentort fejlesztenek az SZTE és partnerei

Új felépítésű kísérleti biogázfermentort fejlesztenek az SZTE és partnerei

2014. november 06.
2 perc

A szegedi egyetem két partnerével 189,58 millió forint uniós támogatást nyert el új felépítésű kísérleti biogázfermentor kifejlesztésére, a prototípus gyártására és a biogáztermelés hatékonyságát fokozó biotechnológiai eljárások kidolgozására

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A BioSpin Kft. és a First-Tech Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a GOP-1.1.1-11-2012-0128 jelű pályázat keretében új felépítésű kísérleti biogázfermentort fejleszt, megvalósítja a prototípus gyártását, valamint a biogáztermelés hatékonyságát fokozó biotechnológiai eljárásokat dolgoz ki. Az SZTE részéről a Kovács Kornél professzor vezette biogázlabor vesz részt a munkában.

A partnerek a projekt keretében olyan biotechnológiai eljárásokat fejlesztenek ki, amelyek az ipari léptékű biogáztermelésben üzemeltetési nehézséget jelentő problémákat oldanak meg. A kialakítandó laboratóriumi méretű fermentorreaktor a biogáztermeléssel kapcsolatos kutató-, minőségellenőrző- és folyamatszabályzó tevékenységet lesz képes támogatni, emellett a berendezés a biogáz előállításával kapcsolatos speciális igényeket elégít ki.

Az új biotechnológiai eljárásokat alkalmazó laboratóriumokban és üzemekben elkerülhetetlen lesz a jelen pályázatban kifejlesztendő biogázfermentorok széles körű használata. A biogázüzem olyan szerves hulladékot is képes lesz hasznosítani, ami ma problémát jelent.

A kifejlesztett prototípust a felek az oktatásban is alkalmazzák majd, ugyanis a középiskolások számára bemutatókat és gyakorlati foglalkozásokat szerveznek. A felsőoktatási szakképzésben, a hallgatók laboratóriumi gyakorlati képzésében és munkálataiban is hasznosítják a berendezéseket. Különös figyelmet fordítanak továbbá a biogáziparban dolgozó szakemberek, az üzemeltetők képzésére, továbbképzésére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a 189,58 millió forint EU-s támogatás segítségével. A beruházásnak köszönhetően 14 darab munkahelyet tudnak megőrizni és további 4 újat hoznak létre.

 

SZTEinfo


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek