Bezár

Hírarchívum

Zöldbe borul a szegedi női klinika udvara

Zöldbe borul a szegedi női klinika udvara

2014. november 13.
2 perc

2014. november 12-én mutatták be a nagyközönségnek a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának megújult udvarát. A kismamák mostantól nemcsak szebb, de egészségesebb környezetben is tölthetik a várandóságuk utolsó napjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megújulás a KRIO Intézetnek köszönhetően jöhetett létre. Ez Magyarország piacvezető őssejtbankja, és Európa második legnagyobb őssejtbank-hálózatának, a FamiCord Groupnak a tagja, amely együttesen több mint 90000 minta tárolását végzi, és eddig 23 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – többek között Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és Baltikum államaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.
A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. Innen valók azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.


Kizoldult_a_npi_klinika_kertje_EZS_2014_november_12
Zöldbe borul a szegedi női klinika udvara - GALÉRIA


A KRIO Intézet egyik célkitűzése az volt, hogy a kismamák minél nyugodtabb és egészségesebb környezetben várhassák gyermeküket. A nyugodt gyermekvárást segítheti elő az a támogatási program, amelynek keretein belül az intézet most a szegedi női klinika udvarának megújítását támogatta. – Azért segítettük a szegedi klinika udvarának zöldítését, hogy a klinikán tartózkodó kismamák minél egészségesebb és szebb környezetben pihenhessenek – mondta el Balogh István, a KRIO Intézet tudományos igazgatója.

A felújítást követően közel 200 négyzetméternyi virágos terület jött létre, 300 évelő és 200 örökzöld növényt ültettek, valamint 800 négyzetméternyi gyepszőnyeget is felújítottak. A virágágyásokat pedig térkővel vették körbe a karbantartás elősegítéséhez.

– Klinikánkon évente több mint 2000 kismama hozza világra gyermekét. Nagyon fontos számunkra, hogy ne csak a kórtermekben, de a klinika épületén kívül is kellemes környezet várja őket. Ezért tettünk meg mindent az udvar megújításáért, ami biztos vagyok benne, hogy a melegebb évszakokban kellemesebbé teszi a kismamáknak a nálunk töltött napokat – fogalmazott az eseményen Németh Gábor docens.

 

SZTEinfo – Fürész Aliz

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek