Bezár

Hírarchívum

Tízeset – Tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat

Tízeset – Tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat

2014. október 15.
2 perc

2014. október 13-án került sor a „Mi a Bibi” című tárlat megnyitójára, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 19. Ősz Kulturális Fesztivál keretein belül Szegedre érkező kiállítássorozat a Tízeset címet kapta meg. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a miskolci kötődésű folyóirat idén jubilál. A kiállítás október 22-ig tekinthető meg 8-20 óra között a TIK kiállítótermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Spanyolnátha művészeti folyóiratot Vass Tibor főszerkesztő alapította 2004-ben. A miskolci kötődésű lap szakmai programja három fő területből áll: az internetes platformból, mely a virtuális tér lehetőségeit tartja szem előtt. A papírlapon megvalósított szakmai programból, melyet a folyóirat a 2009-ben alapított Spanyolnátha Könyvek sorozat által ér el. Valamint az összművészeti performance-okból, melyek során az előbb említett hordozófelületeken létrejött produktumok bemutatása történik. Utóbbiba tartozik a „Mi a Bibi” című tárlat is. A kiállítást először 2014. január 22-én láthatta a nagyközönség a miskolci galériában, a 10 éves jubileumi ünnepség sorozatának fő tárlataként.

 

– Az vagy, amit netezel – e szavakkal nyitotta meg Bene Zoltán a Spanyolnátha művészeti folyóirat tárlatát. Az internet sok ezer áldozatot szedett az elmúlt évtized alatt. Nap mint nap egy egész tömeg válik martalékává az online világnak. Azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű produktumokat fogyasztunk a mindennapok során. A Spanyolnátha célja, hogy az esztétikai minőség közönségre találjon.

 

spanyolnatha_galeria
Tízeset – Tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat - GALÉRIA


Miért kapta a kiállítássorozat a „Mi a Bibi” elnevezést? Erről a kérdésről Vass Nóra, a Spanyolnátha folyóirat egyik munkatársa, világosította fel az SZTE Médiacentrumot. – A „Mi a Bibi” egy definiált kérdés. Valójában mindenki másként értelmezi. Lényege a különböző álláspontok ütköztetése. Milyen problémákkal foglalkozhat a 21. században egy kortárs művészeti folyóirat, hogyan kapcsolódhat ez a spanyolnáthában elhunytakhoz, hogyan állítható emlék nekik ez által? Urbán Tibor, a kiállítás kurátora ezt a kötött tematikát határozta meg a művészek számára, nemcsak témában, hanem színvilágban, méretben egyaránt – mondta.

 

A kiállításon látható úgynevezett Mail Art képek Európa számos pontjáról érkeztek. A művészek a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon (2006, 2008, 2010, 2012) Spanyolnátha Mail Art Nívódíjjal jutalmazott alkotók.

 

A jubiláló folyóirat szegedi programja a kiállítással, azonban még korán sem ért véget. A szervezők, Vass Nóra, Vass Tibor és Berka Attila a Millenniumi Kávéházban a TízEst elnevezésű felolvasóestre várták az érdeklődőket.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek