Bezár

Hírarchívum

Fiatal tehetségek Szegeden – Tóth Andrea mutatkozik be

Fiatal tehetségek Szegeden – Tóth Andrea mutatkozik be

2014. szeptember 29.
2 perc

A Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek mutatkoznak be hónapról hónapra a Somogyi-könyvtár klubteremében. 2014. október 1-jén, szerdán 17 órakor Tóth Andrea Sófi-ösztöndíjas neurobiológussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Közéleti Kávéház programsorozatban első alkalommal 2014. szeptember végén Walter Fruzsinával, a kétszeres Sófi-ösztöndíjas neurobiológussal és mesterével, Deli Máriával beszélgetett Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke. Októberben szintén egy neurobiológus mutatkozik be a Somogyi-könyvtárban. Tóth Andrea 2008-ban molekuláris neurobiológus diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, 2008 óta az SZTE ÁOK Elméleti Orvostudományok Doktori Iskolájának hallgatója. 2009-ben vendégkutató volt a japán Fukuokai Egyetemen. Hallgatóként számos díjban részesült: diákköri előadásaival helyi és országos és tudományos konferencián ért el dobogós helyezést valamint, 2007-ben Köztársasági Ösztöndíjban részesült. Diplomadolgozatával elnyerte a Magyar Szabadalmi Hivatal ösztöndíját. A doktoranduszi évek alatt számos hazai és külföldi konferencián szerepelt. 2012-ben boldog tulajdonosa lett az SZTE Sófi-alapítvány vándorserlegének PhD-hallgató kategóriában. Ezt követően predoktori ösztöndíját a Richter Centenáriumi Alapítvány és a TÁMOP Nemzeti Kiválósági Program finanszírozta. Kutatóként főként az agyi hajszálerek speciális szerkezetét létrehozó vér-agy gát védelmével foglalkozik. A Deli Mária vezette Biológiai Barrierek Kutatócsoport kísérleteivel a vér-agy gát betegségek során fellépő változásait tárja fel, valamint védőanyagokat keres az agyi erek védelmére sejttenyészetes modelleken. Tóth Andrea mestere Deli Mária, az MTA doktora, a Szegedi Biológiai Kutatkóközpont Biofizika Intézetének tudományos tanácsadója. Biológus- és gyógyszerészhallgatói kiválóan szerepelnek a tudományos diákköri konferenciákon. Témavezetői tevékenységéért a Sófi Alapítvány egyszer Ferenczy Lajos-, kétszer pedig Farkas Tibor-emlékdíjjal tüntette ki. Kiváló oktatói tevékenysége részeként Szent-Györgyi-mentorként középiskolás diákok tehetséggondozásában is részt vesz.

A neurobiológussal és mesterével 2014. október 1-jén 17 órakor Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke beszélget.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek