Bezár

Hírarchívum

aok_sportpalya_kiemelt

Sportpályák a klinikakertben

Sportpályák a klinikakertben

2014. szeptember 18.
4 perc

Öt salakos teniszpálya, egy salakos kézilabdázásra vagy kispályás focizásra alkalmas terület, két aszfaltozott kosárlabda pálya, teniszgyakorló fal biztosítja a szabadtéri sport lehetőségét az SZTE déli klinikakertjében. Az SZTE ÁOK megújult sportlétesítményét Bari Ferenc köszöntő szavakkal adta át a mozgás szerelmeseinek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kosárlabda meccsel, az Apáthy és Jancsó Kollégium medikusainak összecsapásával avatták föl a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar megújult sportlétesítményét. Az SZTE déli klinikakertjében 2014. szeptember 18-án délelőtt rövid köszöntőt mondott Bari Ferenc professzor, az SZTE ÁOK dékánja.


 

  Üröm volt az örömben


Az új klinikai tömb bővítésének mindenki örült, ám üröm volt az örömben, hogy futótűzként elterjedt a hír: „megszüntetik a klinikakertbeli sportpályákat”.

Igaz, a tervezők a jelenlegi teniszpályán füvesítették volna, a közelbe több fát ültetve képzelték el a parkosítást, a salakos kézilabda pálya és a betonos kosárlabda pályák érintetlenül hagyásával. Ám az építési és egyéb hatóságok, valamint az egyetem, és a kar vezetőinek egyeztetései eredményeként az új klinikai épülettel párhuzamos útnak a Tisza felöli oldalán megmaradt minden sportpálya. Sőt: az SZTE Általános Orvostudományi Kar saját költségvetéséből 23 millió forintot költött arra, hogy megújuljanak a pályák, renoválják a kiszolgáló épületet, ahhoz 35 négyzetméteres fedett teraszt toldjanak – emlékeztetett köszöntőjében az SZTE ÁOK dékánja. Bari Ferenc örömmel ment végi a szabadtéri sportpályák mellett végre kövicsekkel borított úton. Megállt beszélgetni a medikusokkal, akik a közeli kollégiumokból rendszeresen „átugranak” ide kosarazni.


AOK_sportpalya_avatas_2014._szeptember_18
Sportpályák a klinikakertben - GALÉRIA

 

Ingyen, „tesiórán” és bérlettel


„Ingyen használhatják a kosárlabda pályákat az egyetemisták” – hangsúlyozta Révész Gábor. A kollégium igazgató, a testnevelés szakos tanár 2004 óta dolgozik itt: a klinikakertbeli sporttelepen „tesiórákat” is tart a diákoknak. Így aztán több közös programot is szervez az SZTE Hattyas sori Sportközpontjával.

Becslések szerint a klinikakertbeli öt salakos teniszpályát, az egy salakos kézilabdapályát, amely kispályás focizásra is alkalmas, valamint a két aszfaltozott kosárlabda pályát és a teniszgyakorló falat használók közül minden harmadik testnevelés órán sportol itt.

A pályák nyitva tartási idejének kétharmadában a bérletesek hódolnak a mozgás örömének. A pályaárakat 10-50 órás bérletcsomagokban határozták meg. Tavaly 66 bérletet adtak el az amatőr sportolóknak, közel 150 személy örült a szegedi belvároshoz és a Tisza parthoz egyaránt közeli szabadtéren a mozgáslehetőségnek.

Szeretik a teniszt az orvosok és vendégeik, de egyetemisták is itt ismerkednek e labdajátékkal. A salakos pályán tíz-húsz baráti társaság rúgja a bőrgolyót, míg a bitumenes pályákon sok magyar és külföldi diák dobja a labdát a kosárpalánknak.

„Szabad kapacitásunk is van.” Betérhetnek ide például az egyetem gyakorló iskoláinak a diákjai is – válaszolt kérdésünkre Révész Gábor, miközben megmutatta a külön bejáratú női és férfi öltözőt, a raktárakat, az edzés előtti egyeztetésre és a meccs utáni értékelésre jó terepet kínáló fedett teraszt. „Ez a létesítmény 1975 óta szolgálja az egyetemi sportolókat. De most először renoválták” – jelentette ki a szolgáltató épület vadonatúj piros tetőcserepeire és a frissen meszelt falakra utalva.


 

  „A pálya minősége remek”


,,Az új pálya minősége remek, a régi a bokának sem tett jót” – mondta az avatóünnep idején Füredi Árpád, az SZTE ÁOK hallgatója, aki barátaival hetente többször eljár az úgynevezett „SZOTE sportpályára” edzeni. A tanulás mellett, kikapcsolódást jelent számára az itt töltött idő, akárcsak más karok hallgatóinak, és a környéken élőknek is.

Az informatika tanárként dolgozó Ollai Róbert, a renoválás értékei közül kiemelte a területen végig húzódó kerítés rendbe hozását, és a kosárlabda pályán felállított teniszfalat, ami segítséget nyújt a kezdő teniszezni vágyók számára. Sporttársa, Klivényi Gábor kutatásfejlesztési igazgató, elégedetten szólt a korszerűsítésekről, beleértve az öltözők, zuhanyzók átalakítását. A felújított sportlétesítményt, ha lehetőség lenne rá, kibővítené egy fedett teniszpályával, ahol rossz idő esetén is tudna hódolni kedvenc sportjának.

Bari Ferenc és Révész Gábor mindenkinek élményekben gazdag sportolást kívánt.

 

Tájékoztató az SZTE ÁOK déli klinikakertbeli sportpályáinak használatáról itt olvasható:

 

SZTEinfo – Ú. I., Hegedűs Bianka

Fotók: Edelmayer Zsolt

 

 

Korábban írtuk:

Elkészült az SZTE ÁOK Sportpálya, az avatóünnepséget később tartják

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek