Bezár

Hírarchívum

lazits_ha_birsz_kiemelt_nagy

Aktív kikapcsolódás és könyvbemutató a TIK-ben

Aktív kikapcsolódás és könyvbemutató a TIK-ben

2015. április 28.
4 perc

Könyvbemutatóval egybekötött relaxációs napot tartott az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Az SZTE TIK melletti füves területen zsonglőr bemutató, indiai fitnesz és templomi tánc, jóga és hangfürdő várta a pihenni vágyókat. A TIK kiállítási terében pedig a Tanácsadó elmúlt 20 évét bemutató „Pszichológiai tanácsadás felsőfokon” című könyv kapcsán beszélgettek a szakemberek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lazíts, ha bírsz! E jelmondattal szervezett 2015. április 22-én közös stressz mentes, relaxációs napot az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és a TIK.



A nyugalom szigetévé vált a TIK melletti füves rész


A TIK melletti füves területen a relaxáció mozgalmasabb formáit próbálhatták ki a résztvevők; zsonglőrködés, ping - pong asztal és indiai fitnesz tánc formájában. A szervezők a relaxációs nap alkalmából, a Tappancs Állatvédő Alapítvány jóvoltából meglepetés kutyaterápiával is kedveskedtek a résztvevőknek. A közös piknik ebédet követően jóga- és légzésgyakorlatok, dél-indiai templomi táncbemutató és hangfürdő szolgálta a lazítani vágyók nyugalmát. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ standjánál pedig egész nap pszichológiai tanácsadás zajlott.



20 éves az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ


2014-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Diákcentrum Universitas Alapítvány. A szervezet életében egy további jelentős mérföldkő, hogy 10 évvel ezelőtt SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ néven a 12 egyetemi kar központi szolgáltató egységévé vált. A jubileum alkalmából „Pszichológiai tanácsadás felsőfokon” címmel, a szervezet elmúlt 20 évét felölelő könyv jelent meg.

1994 volt az indulás éve; ekkor még mozgalmi jelleggel működött a szervezet, nem volt integrált szakmai kör, és a finanszírozási nehézségek is korlátozták a tevékenységet. Az elkövetkezendő időszakban azonban a pályázati lehetőségek támogatásának köszönhetően újabb szakembereket tudtak bevonni a munkába. „A szakembereket tudatosan választottuk, olyan személyeket kerestünk, akik nem csupán a pszichológiai tanácsadáshoz értenek, de eligazodnak a felsőoktatás területén is. A munkába folyamatos vontunk be képzett kortárssegítőket is” – fogalmazott Szenes Márta a könyvbemutatón. A központ 2004 óta egyetemi központi egység, az SZTE mind a 12 fakultása számára elérhető. A könyv szerkesztője kiemelte: a központ két fő területen nyújt szolgáltatások - a többségi hallgatókat érintő és fogyatékossággal elő hallgatókat érintő. A szervezet főbb profiljai: egyéni és csoportos tanácsadások, tréningek, esélyegyenlőség, közösségi mentálhigiénés programok és kortárssegítés. A központ munkáját nagyban segíti a városon belüli civil szervezetekkel és egyetemi egységekkel kiépített kapcsolati hálója; így például az SZTE Pszichológiai Intézettel, a Kiút Alapítvánnyal, vagy az SZTE Tehetségponttal való együttműködések. A tanácsadó öt alkalmas ingyenes tanácsadásait minden SZTE-s hallgató igénybe veheti, párkapcsolati, családi, tanulmányi, identitás keresési, pályaválasztási vagy más problémák esetében egyaránt.


Lazits_ha_birsz_nap_a_TIKnel_2015._aprilis_22_HD
Aktív kikapcsolódás és könyvbemutató a TIK-ben - GALÉRIA


Online tanácsadás és kortárssegítés


A szervezet külön honlapja a Léleknavigátor, amelyen az online tanácsadás működik. Kuba Péter szakember elmondása szerint: ugyan a személyes tanácsadást nem helyettesíti az online forma, mégis sokan keresik ezt a módot, hiszen a hallgatók anonim módon is írhatnak levelet. A fiatal generáció számára mindennapi az online kommunikáció, ebben a formában az érzelmeiket is könnyebben fejezik ki. A nonverbális kommunikáció hiánya azonban megnehezíti a tanácsadók dolgát, a sorok között kell olvasniuk és a lehető legjobb segítséget nyújtani – fogalmazott. A centrum újra és újra megújuló része a kortárssegítés. A kortárssegítő csoport fiataljai nap, mint nap az egyetemi közegben látják el munkájukat. Kuba Péter szerint: a jó kortárssegítő érzékeny a hallgatók problémáira, jó kapcsolattartás készség jellemzi, valamint pontosság, rugalmasság és együttműködési hajlam.



A családi háttér hiánya és zavarai


„Eleinte általános problémákkal, kapcsolati nehézségekkel vagy teljesítmény gondokkal jöttek hozzám a fiatalok. Volt néhány év, amikor nagyon súlyos problémákkal találkoztam, szinte pszichiátriai ambulanciai munkára emlékeztettek a tanácsadások, nagyon komoly életkrízisek, betegségek is megjelentek”- mondta Dr. Sarungi Emőke. A felnőtt- és gyermek pszichiáter hozzátette: napjainkban a szülőkkel való kapcsolattartás és a gyermek- szülő kapcsolat jelenik meg főként a tanácsadásokon, a nem megfelelő családi háttér és a felsőoktatás okozta elmagányosodás is probléma.


Pukánszky Judit előadásában a család működési zavarairól beszélt. A könyvben is megjelent, a tanácsadások alapján készített esettanulmányában a teljesítménycsökkenés, a szociális gátlás a párkapcsolati feszültség, valamint az önértékelési nehézség jelenik meg, mint a hallgatók által hozott probléma. A diszfunkcionális család jellemzőjeként többek között az elmosódott vagy épp túl merev határok, a blokkolt vagy sérült kommunikáció és a verbális bántalmazás jelenik meg- fogalmazott Pukánszky Judit.



A fiatal felnőttek problémáiról


A fiatal felnőttekkel való tapasztalatait osztotta meg a beszélgetésen Kőváry Zoltán. Három esettípus meghatározó a mai fiatalok életében; egyrészt a párkapcsolati konfliktusok, melyek a fiú és a lány különböző érettségi fokából, a különböző elvárásokból adódnak. Második problémakörként az egyetemre kerülésből, a családtól való eltávolodásból következő önállóvá válási nehézségek jelennek meg, mely akár az utazástól való félelemben is megnyilvánulhat. Harmadikként pedig a felsőoktatási intézmények működéséből, a hallgatók közti állandó versenyhelyzetből, az oktatók bánásmódjából adódó stresszt, pszichológiai károsodást említette a szakember.


lazits_ha_birsz_galeira_delutan
Aktív kikapcsolódás és könyvbemutató a TIK-ben; délutáni program - GALÉRIA


A kellemes hangulatban eltöltött nap minden egyetemi polgár számára igazi feltöltődést kínált, a könyvbemutatón résztvevők pedig közösen beszélgettek arról, miként tudnak segíteni, támogatást nyújtani az egyetemistáknak. A program a kortárssegítőknek és az egyetemi oktatóknak egyaránt hasznos tapasztalatot adott.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát és SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek