Bezár

Hírarchívum

laoszi_szte_kiemelt_nagy

Laoszi újévi ünnepségen képviseltette magát az SZTE

Laoszi újévi ünnepségen képviseltette magát az SZTE

2015. április 23.
2 perc

A Magyar – Laoszi Baráti Társaság 2015. április 18-án, szombaton tartotta a hagyományos újévi – Pi Maj – ünnepségét. A rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem laoszi hallgatója és az universitas munkatársa is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország Kormányának Laosszal kötött Stipendium Hungaricum ösztöndíj megállapodása értelmében évi 15 fiatal érkezik hazánkba alap- mester és PhD tanulmányokra szinte bármely tudományterületre. Laosz jelenleg még a legkevésbé fejlett országok közé tartozik, de céljuk, hogy 2020-ra kikerüljenek ebből a kategóriából. Az országban hatalmas gazdasági potenciál rejlik, melynek alapja a vízenergia, valamint a réz és ezüst bányászat. 2016-ban az ASEAN elnökségét Laosz látja el, ami azért jelentős, mert az ASEAN 10 tagországot tömörít és az elnökség is mutatja Laosz pozíciójának felértékelődését a térségben.


IMG_1059
Laoszi újévi ünnepségen képviseltette magát az SZTE


A hagyományos újévi ünnepségen, melyen több prominens személyiség is részt vett, elhangzott, hogy a tervek szerint a jelenlegi 15 beérkező hallgató számát 50-re emelik- tudtuk meg Zsiray Zsófiától. Az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda munkatársa elmondta: jelenleg 14 fő laoszi diák tanul Magyarországon, közülük egy diák Nimitxay Thepphavanh a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar International Relations mester szakán. 2015 szeptemberétől újabb hallgató érkezik Szegedre, PhD tanulmányokra. Egyetemünk képzéseivel Laosz számos fejlődési területéhez járulhat hozzá: azok a hallgatók, akik itt végeznek, Laoszban jó eséllyel kerülhetnek kulcspozícióba. Laosz jelenlegi magyar nagykövete – aki szinte tökéletesen beszéli a magyar nyelvet - is az SZTE-n szerezte diplomáját, így szívügye, hogy minél több hallgatót küldhessenek a Tisza-parti universitasra. Laoszban kiemelt fejlesztési fókuszt jelent a szolgáltatások, a telekommunikáció, az élelmiszerbiztonság és üzleti ismeretek területe, így várható, hogy ezeket a tudomány területeket keresik majd leginkább a pályázók.


A Magyar – Laoszi Baráti Társaság állandó programja az eredeti hagyományoknak megfelelően, minden áprilisban megrendezett laoszi holdújévi – Pi Maj – ünnepség. A hagyományos ünnepségen Phoukhao Phommavongsa nagykövet úr köszöntötte a résztvevőket, majd Tomaj Dénes nemrég hazatért, volt bangkoki nagykövet tartott előadást az aktuális laoszi gazdasági helyzetről. Váradi László, a Magyar – Laoszi Baráti Társaság társelnöke képes beszámolóval ismertette a Laoszban tevékenykedő magyar vállalkozások, intézmények projektjeit. Az ünnepségen Phoukhao Phommavongsa nagykövet úr a laoszi kormány hivatalos kitüntetését adta át Tomaj Dénes nagykövetnek – tudtuk meg. A rendezvényen a hagyományos laoszi szukhuan ünnepségre is sor került, melyen a rossz szellemeket elűzték, az elkóborolt jó szellemeket pedig visszahívták és a fehér fonallal megkötözték. A rendezvény nagyon jó hangulatú és baráti légkörben zajlott, a résztvevők ízelítőt kaphattak a laoszi emberek nyitottságából és pozitív életszemléletéből.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek