Bezár

Hírarchívum

orvoskepzes_konferencia_kiemelt_nagy

Az orvosképzés elméletéről és gyakorlatáról tanácskoztak a Szegedi Tudományegyetemen

Az orvosképzés elméletéről és gyakorlatáról tanácskoztak a Szegedi Tudományegyetemen

2015. április 16.
4 perc

A gyakorlati és elméleti orvosképzés aktuális problémáiról, az egészségügyi szakmához kapcsolódó készségek fejlesztéséről tanácskoznak 2015. április 15-17. között a Szegedi Tudományegyetemen és Temesváron. A Medical Education Days programba a szakemberek mellett 130 hallgató is bekapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az orvosképzés megújítását célzó konferencia 2015. április 15-én, Temesváron kezdődött, majd április 16-án és 17-én, Szegeden folytatódott. A nemzetközi tanácskozásra az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Ausztriából, Nagy Britanniából, Budapestről, Pécsről, Debrecenből, Kolozsvárról, Temesvárról és Marosvásárhelyről egyaránt érkeztek oktatók és hallgatók.



A sokrétű együttműködést jelképezi a konferencia


„Két helyszínen, Temesváron és Szeged zajlik a konferencia, szimbolikusan ez is a két egyetem közötti sokrétű együttműködést jelzi. Az egészségügy területén több éves múltra visszatekintő román-magyar-bécsi együttműködésnek köszönhetően jött létre ez a konferencia mely a gyakorlatorientált és hallgatóbarát oktatási módszerek megvitatására, az intézmények közti egészségügyi képzések összehangolására és a készségfejlesztésre fókuszál” – fogalmazott Bari Ferenc. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: az orvosképzés egy szakma, melynek szakmai jellege abban domborodik ki, hogy miként lehet a tudást viszonylag rövid idő alatt jelentős hatékonysággal átadni, milyen órabeosztásban, milyen módszerekkel, milyen elvek szerint kell az orvosokat képezni. Az orvosképzésben a készségeket tudatosan kell fejleszteni, hogy a végzett orvosok minél hatékonyabban tudjanak munkába állni – tette hozzá. A Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatóinak kommunikációs készségfejlesztésére színészeket vonnak be az oktatásba, valamint a manuális készségeket szimulációs körülmények között az SZTE ÁOK Skills laborban sajátíthatják el a diákok.


Orvosi_konferencia_RH_2015._aprilis_16
Az orvosképzés elméletéről és gyakorlatáról tanácskoztak a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA


Készségfejlesztési tagozat alakul a Magyar Orvosképzési és Egészségügyi Oktatási Társaságon belül


A Magyarországon egyedülálló konferencia, melyen az Európai Orvosképzési Társaság vezetője is részt vesz, egyben lehetőséget adott a Magyar Orvosképzési és Egészségügyi Oktatási Társaság készségfejlesztési tagozatának megalakítására is, melybe a készségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek tömörülnek – tudtuk meg. Bodosi Mihály, a Magyar Orvosképzési és Egészségügyi Oktatási Társaság elnöke elmondta: a több éves tradícióval rendelkező társaság aktívan részt vesz a nemzeti és nemzetközi oktatási problémák megoldásában, céljuk az orvosi karok tevékenységének elősegítése graduális és posztgraduális képzések területén egyaránt.

Közös problémákkal néznek szembe az intézmények


A konferencia szegedi megnyitóján Marius Raica, a Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora elmondta: az orvosképzés évről-évre változik, a két egyetemnek azonos problémákkal és kihívásokkal kell szembenéznie, melyre közösen igyekeznek megoldásokat kidolgozni. A rektor hozzátette: a konferencia lehetőséget ad a jó tapasztalatok átadására is, hiszen hallgatók és oktatók közösen keresik a választ az orvosképzés aktuális kérdéseire. „Minden nap kihívást jelent a változó orvosképzés, a változásokkal lépest kell tartania az intézményeknek. Ezekkel a kihívásokkal a temesvári az újvidéki és a szegedi egyetem közösen tud szembenézni. Szükségünk van az együttműködésre, a tapasztalatok átadásra, hogy közös módszereket fejleszthessünk, tanuljuk egymástól” – fogalmazott Simona Dragan, a Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorhelyettese.


Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati rektorhelyettese szerint az egészségügyi oktatás a Szegedi Tudományegyetem egyik legértékesebb képzése, melyet folyamatosan fejleszteni kell.Egy nemzetközi konferencia, a meglévő tudás és a jó tapasztalatok megosztása a legjobb út ezen célok eléréséhez” – mondta.



Készségfejlesztés szimulációs körülmények között


 „A szegedi orvosképzésben a hangsúlyt a sebészeti jellegű alapkészségek és képesség fejlesztése kapja, egészen szakorvosi szintig, a legegyszerűbb sebvarrási, injekciózási technikáktól egészen egy egyszerűbb, kisebb műtét önálló elvégzéséig” – mondta Boros Mihály. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet vezetője hozzátette: ezeket a készségeket ma már a betegbiztonság érdekében csak szimulációs körülmények között lehet fejleszteni, ezzel megszerezni az első lépéseket a gyakorlatban. Ehhez ad képzési helyet az SZTE ÁOK Skills Központja, melyben bábukon gyakorolhatnak az orvostanhallgatók, valamint a Sebészeti Műtéttani Intézet is igyekszik olyan eszközöket alkalmazni az oktatásban, melyekre ráillik a szimulációs technika. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, a temesvári Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a Bécsi Orvostudományi Egyetem között több éves az együttműködés – ismertette Széll Márta. Az SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet vezetője elmondta: nagyon jó szakmai kapcsolatrendszerre építve indult el a konferencia szervezése, melynek a hallgatók is aktív részesei. A tanácskozáson körülbelül 130 magyar és idegen nyelvű hallgató vesz részt, akik a konferencia harmadik napján előadásokban mutatják be, hogy tanulmányaikon kívül milyen aktivitásokat folytatnak, és ez hogyan járul hozzá professzionális és emberi fejlődésükhöz. A hallgatóknak egyre nagyobb az igénye, hogy interaktívan, egyre hatékonyabban sajátítsák el a növekvő tananyagot. Az ellenmondás feloldásának leghatékonyabb módja, hogy a képzéseknek kiscsoportos foglalkozássá kell átalakulni – mondta Széll Márta.

 

A konferencia „Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére” című, TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 projekt eredményeként valósult meg.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek