Bezár

Hírarchívum

kaali_atado_kiemelt_nagy

A szegedi medikusok gyakorlati képzőhelye is a Kaáli Intézet

A szegedi medikusok gyakorlati képzőhelye is a Kaáli Intézet

2015. április 16.
3 perc

Az ország legnagyobb Kaáli Intézetét avatták fel 2015. április 16-án Szegeden. Az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájáról új épületbe költöző egészségügyi intézmény elmúlt 18 évének köszönhetően 4 ezer lombikbébi született.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Évente akár ezer baba is születhet az új épületbe költöző, modern felszerelésekkel dolgozó, a Szegedi Tudományegyetemmel továbbra is együttműködő szegedi Kaáli Intézetben – hangzott el a 2015. április 16-i avató ünnepségen.



Új helyen a 18 éves intézmény


A szegedi Csongrádi sugárúton 300 millió forint értékű beruházás eredményeként jött létre Magyarország legnagyobb, közel ezer négyzetméteres meddőségi központja.


Az indulást jellemző néhány száz pár helyett az utóbbi időszakban évente ezren vettek részt a lombikbébi programban.


A szegedi Kaáli Intézet kinőtte befogadó helye, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika alagsorát – fogalmazott dr. Kaáli Nagy Géza. Az Amerikában élő, gyakran Magyarországra látogató professzor, az SZTE díszdoktora, lendületesen elmagyarázta a megnyitó ünnepségen: az elmúlt 18 év alatt 250 ezer betegviziten, a beavatkozásoknak köszönhetően 4 ezer gyermek született itt.


Szerencsésnek mondhatom magam: olyan körülmények közé kerültem, hogy – mérhetetlen energiával, de – jobban boldogultam, mintha itthon maradtam volna” – összegezte pályáját a 72 éves, orosházi származású professzor. – „Amerikában sincs csoda: meg kell dolgozni az eredményéért.” A lombikbébi program ma is a legfontosabb ellátási formája a meddő pároknak.


Kaali_atado_galeria
A szegedi medikusok gyakorlati képzőhelye is a Kaáli Intézet - GALÉRIA


A meddő párok száma növekszik


A szegedi Kaáli Intézet munkája iránt is egyre nagyobb az igény, ugyanis nő a meddő párok száma. Kérdésünkre válaszolva Kaáli professzor elárulta: eddig 25 ezer bébit segítettek a világra a Kaáli Intézetek. E hálózat a világ ötödik-hatodik legjelentősebb meddőségi központja.


Tisztességes munkát nemzetközi szintű környezetben lehet végezni” – emlékeztetett köszöntőjében Szabó Gábor. Az SZTE rektora kifejezte örömét, hogy a szegedi egyetem is részese a 4 ezer újszülött világra jöttét jelentő sikernek.



Évente 500-1000 paciens


Az új helyre költözött szegedi Kaáli Intézetben dolgozó három orvos szobája mellett vizsgálók, illetve korszerűen felszerelt műtő várja a pacienseket. Az intézményt vezető dr. Zádori János fontos szempontnak tartja, hogy negyven autó parkolóhelyét is biztosították. Kérdésünkre válaszolva kifejtette: évente 500-550 meddő paciens fogadását finanszírozza a biztosító, ám a volumen korlátot képesek lennének túllépni: ha erre lehetőséget kapnak, akár ezer beteget is fogadnának.


A Szegedi Tudományegyetemmel szoros partnerségben dolgozik az itteni Kaáli Intézet, amely gyakorlati helye a medikusoknak, bekapcsolódik a negyedévesek szülészeti és nőgyógyászati képzésébe, de szakorvos-képzőhely is – tudtuk meg dr. Pál Attilától, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójától. A szegedi Kaáli Intézet vezetője, dr. Zádori János pedig hozzátette: közös tudományos közleményeik száma is egyre nő.



Kaáli Géza professzort, a hazai meddőségkezelés atyját, a Kaáli Intézetek létrehozóját, az optikális trokár nevű műszer feltalálóját, az Albert Einstein Egyetem klinikai professzorát, az SZTE Senator Honoris Causa cím birtokosát Tráser László kérdezte az épület avató ünnepségen. Az interjú itt meghallgatható:

 


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek