Bezár

Hírarchívum

Még több kínai diák érkezhet a szegedi egyetemre

Még több kínai diák érkezhet a szegedi egyetemre

2015. április 03.
3 perc

Magyar szakot indít a sanghaji SISU, illetve kínai egyetemisták érdeklődnek a szegedi kommunikációs képzés iránt. Hasznos tárgyalásokat folytatott Kínában az SZTE delegációja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen működő Konfuciusz Intézet magyar és kínai igazgatójának a jelentését hallgatta meg az intézményt alapító magyar és kínai egyetemek vezetőiből álló Igazgató Tanács. Idén Kínában, a Shanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (SISU) tartották a beszámolót, illetve a 2015-re vonatkozó tervek összegzését. Ez adta az egyik apropóját annak, hogy a Tisza-parti universitas küldöttsége – Devecz Miklós kancellár, Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes, illetve az SZTE Konfuciusz Intézet Igazgató Tanácsának az elnöke, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő – 2015 márciusának végén Kínába látogatott.

 

„Ambiciózus, de megvalósítható tervekről számoltak be az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatói. Örömtelinek tartom magam is, hogy például Makón az eddigi heti egy alkalom helyett öt napon keresztül szeretne kínai nyelvórát tartani Magyarország első vidéki Konfuciusz Intézete” – emelt ki egyetlen elemet a szegedi egyetemhez kötődő intézmény idei gazdag programkínálatából Devecz Miklós. Az SZTE kancellárja elárulta: újabb lépést tettek annak érdekében, hogy a SISU egyetemen 2016-ban elindulhasson a magyar szak. „A magyar szak indításához minden szükséges támogatást megadunk e sanghaji egyetemnek” – hangsúlyozta. Emlékezetes: 2013-ban merült föl először, hogy a SISU és az SZTE együttműködésével magyar szakon tanulhassanak a fiatalok Sanghaijban.

A vendéglátók kíváncsian hallgatták a Szegeden épülő ELI-ben rejlő jövőbeni kutatási lehetőségekről szóló tájékoztatót és az együttműködés lehetőségeiről is érdeklődtek.

 

„Európa felé fordul Kína. Ennek jele az is, hogy a média és a kommunikáció szak iránt is nagy az érdeklődés. A kínaiak kíváncsiak az itteni médiumok működésére, a médiatudományra, a kommunikációs szabályokra és gyakorlatokra” – érzékeltette egy új együttműködés lehetőségét az SZTE kancellárja. Devecz Miklós szerint diákcserékkel, új képzésekkel növelhető a Szegeden tanuló kínai diákok száma. Többek között erről is tárgyalt, írt alá szándéknyilatkozatot a szegedi küldöttség a Sanghaji Európai Tanulmányok Intézetében (SIES). A SIES kitüntetett figyelemmel fogadta az SZTE delegációját. Kifejeződött ez abban is, hogy tiszteletbeli Európa-ügyi tanácsosnak választotta az SZTE Konfuciusz Intézet elnökét, Ujhelyi István európai parlamenti képviselőt.

 

Az SZTE küldöttség sűrű és gazdag programjának elemeként ellátogatta Hunan tartomány 7 millió lakosú városába, Changshaba, ott Kína 976-ban alapított egyetemére, ahol a cserediák-program és a média; kommunikáció is szóba került, mint a lehetséges együttműködés területe.

 

„A kínai kapcsolatok erősítése közös érdek – fogalmazott Devecz Miklós kancellár. – Az ázsiai kultúra része, hogy azokkal szeretnek üzleti kapcsolatot létesíteni, akikkel már kialakult egy bizonyos fokú érzelmi kapocs. E hagyomány alapján is kivételes a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet küldetése.”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek