Bezár

Hírarchívum

Zárul a Telemedicina pályázat

Zárul a Telemedicina pályázat

2015. április 22.
2 perc

A TÁMOP.4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 azonosítószámú projekt záró rendezvénye 2015. április 23-án 10 órától kerül megrendezésre az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 azonosítószámú, mintegy 858 millió forint összköltségvetésű projekt 2013.02.01-ével indult és 2015.04.30-án zárul, melyben a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoztak. Komoly eredmények születtek például olyan területeken, mint a meddőség kezelését támogató új alkalmazások, a koraszülött-monitorozás kamerával, a légzés- és tüdőmonitorozás mobilkészülékkel, a magzati szívműködés megfigyelése okostelefon segítségével. A Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerei a Pannon Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

Több mint 30 miniprojektben folyt a munka, elsősorban a mobiltechnológiára épülten születtek innovatív eredmények. A program alapja a mobiltechnológia, aminek alapvetése, hogy az emberek több mint 90 százalékának van mobiltelefonja, és több mint 80 százalékuk még tévézés közben is használja mobilkészülékét.

A miniprojektekkel ha nem is termék-, de prototípusszintű megoldások állhatnak elő, melyek az ipari partnerek érdeklődését is felkeltették, és akár konkrét terméket, szolgáltatást lehet megvalósítani belőlük. Olyan fenntartható telemedicina fejlesztőközpontot szeretne létrehozni az universitas, mely teljes spektrumú, és piacközeli fejlesztésekre alkalma.

A telemedicinás alkalmazások elterjedését tekintve néhány éven belül áttörést várható, a fejlesztéseknél interdiszciplináris tudással – ami az SZTE-n rendelkezésre áll – a betegek biztonsága az első számú szempont. A felhasználói oldalon akkor várható robbanásszerű növekedés, mikor a páciensek jelentős része mobiltudatos beteg lesz. Jelenleg az idősek még nem elsősorban okostelefont használnak, az ötvenes generáció viszont már igen, és rövid idő múlva, mikor az ő korosztályuk alkotja a betegek többségét, jelentős mértékben terjedhetnek el a telemedicinás megoldások.


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek