Bezár

Hírarchívum

Ösztöndíj és mentális támogatás az SZTE fogyatékossággal élő hallgatóinak

Ösztöndíj és mentális támogatás az SZTE fogyatékossággal élő hallgatóinak

2015. augusztus 02.
2 perc

2015. augusztus 16-ig pályázhatnak a felsőoktatási intézmények fogyatékossággal élő hallgatói a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjára. Az SZTE-n tanuló 165 fogyatékossággal élő hallgatónak további szolgáltatásokat nyújt az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatásban 2002 óta törvény írja elő a fogyatékossággal élő hallgató segítését.


Ösztöndíj a munkatapasztalat szerzésért


A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjának célja a munkatapasztalattal nem rendelkező, a nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett hallgatók szakirányú munkatapasztalat szerzésének biztosítása ösztöndíj segítségével. A sikeres pályázó munkavégzésének időtartam 3 hónap, ahol a tapasztalatszerzés helyszínét a Miniszterelnökség biztosítja az ösztöndíjas tanulmányi, érdeklődési körének figyelembevételével. A pályázat során olyan feltételeknek kell megfelelni, mint az aktív hallgatói jogviszony, a magyar állampolgárság és a legalább 4 lezárt tanulmányi félév –tájékoztatott Szenes Márta. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetőjétől megtudtuk: a pályázatok beadási határideje 2015. augusztus 16, augusztus 18-28 között folyamatos zajlik majd a pályázatok bírálása. A 3 hónapos szakmai gyakorlat várható kezdése 2015. szeptember 14., a ösztöndíj pedig havi 50 ezer forint adómentes támogatást biztosít. Az ösztöndíjjal kapcsolatban a szegedi egyetem hallgatóinak további segítséget nyújtanak az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ munkatársai. A részletes pályázati felhívás itt olvasható.


Tréningekkel a lemorzsolódás ellen


A szegedi egyetem Életvezetési Tanácsadó Központ a látás-, hallás-, mozgássérült és kommunikációs zavarban szenvedő hallgatóknak is segítséget nyújt, akik ha regisztrálnak a Központhoz és fogyatékosságukat megfelelő szakvéleménnyel támasztják alá, akkor különféle tárgyi és mentális támogatásban részesülhetnek. Így például a személyes napi kapcsolatban megnyilvánuló mentorálás, a páros és csoportos programok, az esélyegyenlőséggel kapcsolatos rendezvények, módszertan tréningek, stressz kezelés, és készségfejlesztés melyek segítik, hogy a hallgatók ne morzsolódjanak le az oktatásból –tudtuk meg.


Külön honlap a fogyatékossággal élőknek


További segítséget nyújt a Központ www.sansz.hu oldal, ahol a fogyatékossággal élő diákok mellett, a szülők, oktatók és kortársak is hasznos információkat találnak. A weboldal célcsoportjai az SZTE-n tanuló, fogyatékossággal élő, halmozottan hátrányos helyzetű, hallgatók, a fogyatékossággal élő hallgatók oktatói, valamint a leendő elsősök és szüleik. Az oldalon az esélyegyenlőséghez kapcsolódódó minden fontos információ egy helyen található meg, és amellett, hogy szakmai tudásanyagot nyújt az oktatóknak, a nem fogyatékossággal élő diáktársakat is megszólítja.

Az utóbbi két évben egy TÁMOP pályázatnak köszönhetően különösen nagy figyelem fordult a fogyatékossággal élő diákok felé, és különösen nagy segítséget kaptak, például abban, hogyan lehetnek autonómabbak. A Központ szemléletében nagyon fontos, hogy ne csak segítsük, hanem megtanítsuk őket, arra, hogy önmagukat képviseljék, és minél inkább megmaradjon a saját önértékelésük, önállóságuk, önbecsülésük”- összegezte Szenes Márta.

 

SZTEinfo –Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek