Prima Primissima díjban részesült Csapó Benő, a szegedi egyetem oktatója

Tíz kategóriában osztották ki a Prima Primissima díjakat 2015. december 4-én a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek. A díjátadón Prima Primissima díjat kapott Csapó Benő szegedi oktatáskutató, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet vezetője.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Csapó Benő egyetemi tanár, az SZTE Neveléstudományi Intézet, a Neveléstudományi Doktori Iskola, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport és az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport vezetője munkásságát is elismerték a Prima Primissima díjjal, és megkapta és az elismeréssel járó 15 millió forintos pénzjutalmat is.

 

Csapó Benő kémia-fizika szakos középiskolai tanári oklevelét a József Attila Tudományegyetemen szerezte 1977-ben. 1985-ben a kandidátusi fokozatot, 2002-ben az MTA doktora címet nyerte el. A jövő pedagógusai a felsőoktatásban az ő művein nőnek fel. Számos nemzetközi kutatási programban vett részt: Humboldt ösztöndíjas, volt Stanfordban vendégkutató, és dolgozott a demokratikus gondolkodás fejlesztésével kapcsolatos programban is. A 2003-as és 2012-es PISA vizsgálatokban a problémamegoldó gondolkodás elméleti kereteit kidolgozó munkacsoportok tagja volt. 2011-15 között egy európai természettudomány-tanítás projekt magyarországi munkáinak irányítója. Fő kutatási területei a kognitív fejlődés, a pedagógiai értékelés és a technológia alapú tesztelés.

SZTEinfo