Bezár

Hírarchívum

Felvételi 1X1:keresztféléves képzés

Felvételi 1X1:keresztféléves képzés

2015. január 09.
2 perc

„2015. január 8-ig lehet módosítani a keresztféléves képzés adatait” – szólt a felvételizőknek a figyelmeztetés. De mit jelent a „keresztféléves képzési forma”? – kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettesét, Karsai Krisztinát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nem tekinthető fő csapásiránynak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az úgynevezett keresztféléves képzés” – jelentette ki Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese hozzátette: Ott hirdetünk általában ilyen képzési formát, ahol az alapszak 7 féléves, vagyis nem nyáron zárul az alapozó képzési időszak, mint a szakok többségénél, hanem télen.”

 

media_oktatoteremPéldaként említethetőek az SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK), az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (ETSZK), a Gazdaságtudományi Kar (GTK), az SZTE Mérnöki Kar (MK) és a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) kínálatában szereplő 7 féléves szakok.

A szegedi keresztféléves mesterszakok

- az SZTE BTK kínálatában: a kommunikáció- és médiatudomány, a vallástudomány;

- az ETSZK-n a szociálpolitika;

- a GTK szakjai közül a marketing, az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, a pénzügy, a vállalkozásfejlesztés;

- az MK palettáján az élelmiszermérnöki, a műszaki menedzser, a vidékfejlesztési agrármérnöki,

- a TTIK listáján a fizikus, a gazdaságinformatikus, a környezetmérnöki, a mérnökinformatikus, a programtervező informatikus, a vegyész szak

 

„A keresztféléves képzés a mesterszakokon a nappali képzési formában jellemző, de vannak levelező képzési rendben is végezhető szakok – mondta az SZTE rektorhelyettese. Így aztán a keresztféléves képzés indítása azoknak diákoknak kedvez, akik nem akarják lezárni felsőfokú tanulmányaikat a 7 féléves alapszak elvégzésével, hanem folytatni szeretnék a diplomaszerzést mesterszakokon. E diákoknak nem kell várakozniuk egy félévig arra, hogy a szeptemberi tanévkezdéssel váltsanak „mester-fokozatra”.

 

A Szegedi Tudományegyetem 2015 februárjában induló keresztféléves képzéseire összesen 280-an jelentkeztek. Közülük 218 fiatal első helyen az SZTE-t jelölte meg, 280 mesterszakra, 268 állami támogatottságú helyre pályázik.

Egyébként Magyarországon közel hatezren jelentkeztek, a legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen. E téren a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek szakjai a legnépszerűbbek.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek