Bezár

Hírarchívum

sofi_kiemelt_nagy

Makk Károly adta át az SZTE-tehetségeknek a Sófi-ösztöndíjat

Makk Károly adta át az SZTE-tehetségeknek a Sófi-ösztöndíjat

2015. július 12.
2 perc

Közel 1,5 millió forint ösztöndíjat osztott szét idén is a Szegedi Tudományegyetem legjobbjai között a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az ösztöndíjakat Makk Károly Kossuth-díjas rendező adta át az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 2015. július 5-i diplomaosztó ünnepségén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A korszerűség és az újszerűség jegyében köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit Makk Károly rendező. A Nemzet Művésze, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész adta át a 14. alkalommal kiosztott Sófi-ösztöndíjakat.


A filmezéssel is foglalkozó, amúgy a napkollektorok és robotok fejlesztésében jeleskedő hallgatónak ugyanúgy gratulált a neves filmrendező, mint a Szegedi Nemzeti Színházban is ünnepelt ifjú operaénekesnek, vagy a rákkutatónak. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 200 ezer forintos ösztöndíját 5 mesterszakos hallgató vehette át. Közülük a vegyészhallgató Bali Krisztina rákkutatással foglalkozik. Az opera-énekművész hallgató Kálnay Zsófia a Simándy József Nemzetközi Énekverseny I. és több különdíját hozta el, és többek között a Magyar Állami Operaházban is sikerrel bemutatkozott már. A vegyészhallgató Kecsenovity Egon a hőlégmotoros napkollektor rendszer és a robotok fejlesztése mellett filmezéssel is foglalkozik. A pénzügy szakos hallgató Schuszter Tamás az USA Aid for Trade politikáját kutatja. A matematika-fizika tanár szakos hallgató Somogyi Anikó pedig nanoplazmonikával foglalkozik.


sofi_galeria
Makk Károly adta át az SZTE-tehetségeknek a Sófi-ösztöndíjat - GALÉRIA


A biológus hallgatók 100 ezer forintos Sófi-ösztöndíját mesterképzés kategóriában elnyerő Molnár Árpád a nehézfémek okozta stresszhatásokat a növényekben elemzi; a doktori iskola kategória díjazottja: Tölgyesi Csaba, aki a kiskunsági gyepközösségeken vizsgálja a vegetációs határok dinamikáját. Az 50 ezer forintos Sófi-különdíjat 5 – köztük medikus, továbbá vegyész, közgazdász, zeneművész tanár szakos – hallgató vehette át az SZTE TTIK 2015. július 5-i diplomaosztó ünnepségén, az SZTE Tanulmányi és Információs Központban.


Az oktatók közül most Temesi Mária operaénekes, az SZTE ZMK Magánének Tanszékét vezető professzor, az „Opera nagykövete” tehetséggondozó munkáját ismerték el a Sófai-alapítvány kitüntetéssel.


Eddig 15,5 millió forint ösztöndíjat osztott szét a Sófi-alapítvány. Az SZTE egykori hallgatója, a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díjas, a Szegedért Emlékérmes Sófi József 2001-ben hozta létre a fiatal tehetségeket támogató szervezetet. A Sófi-alapítvány hagyományai közé tartozik, hogy az SZTE legjobbjainak megítélt támogatást a magyar kulturális élet olyan jeles személyiségei nyújtják át, mint az előző években például: Törőcsik Mari színművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Szabó István filmrendező, Vásáry Tamás karmester és zongoraművész. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány része a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó programjának, az SZTE Tehetségpontnak.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek