Bezár

Hírarchívum

vedono_jubileum_kiemelt_nagy

Emlékülést tartottak a védőnői szolgálat centenáriuma alkalmából

Emlékülést tartottak a védőnői szolgálat centenáriuma alkalmából

2015. június 12.
4 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Védőnői Alapellátási Egysége centenáriumi emlékülést tartott 2015. június 11-én a Városháza dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A védőnői szolgálat 100 éves fennállása alkalmából köszöntötték a védőnőket Szegeden.



A védőnői szolgálat története


2015. június 13-án, szombaton ünneplik a védőnői szolgálat 100 éves fennállását. A XX. században a TBC és a nemi beteg magas száma és a csecsemőhalálozás hatására ismerték fel, hogy az anya és csecsemővédelem területét fejleszteni kell. Az Országos Stefánia Szövetség 1915-ös megalakulása biztosította a védőnői szolgálat intézményesedésének első állomását. Megkezdődött a védőnők képzése, majd 1925-től a két hónapos képzési idő két évre emelkedett. 1937-től az Állami Védőnőképző Intézet vette át a képzést, majd 1974-től főiskolai szintre emelik a védőnők taníttatását. 2013. szeptember 21-től a Magyar Védőnői Szolgálat bekerült a Magyar Szellemei Örökség tárházába, így a Magyar Örökség Díjat viselheti valamennyi védőnő, aki a hivatását gyakorolja.


A védőnői munka sokrétű; az anyák és csecsemők segítése mellett az egyén és a családok egészségi állapotának támogatása, fejlesztése, az egészség megőrzésének elősegítése, a gondozottak lelki és szociális támogatása, az iskolákban prevenciós munka végzése.


Vedonoi_jubileum_2015._junius_11_HD
Emlékülést tartottak a védőnői szolgálat centenáriuma alkalmából - GALÉRIA


A legszebb hivatás


„A védő szó a magyar nyelven nagyon szépet és jót jelent. A Himnuszban is elhangzó védőkart Önök nem csupán nyújtják, hanem tartják is egy életen át” –mondta köszöntőjében Facskó Andrea. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke hozzátette: a védőnői munka az élet legszebb hivatása, hiszen a védőnők már a születés előtti pillanattól egészen az óvódás, iskolás korig segítik az anyukákat és gyermekeiket. Munkájuk során kiemelkedő jelentőségű a megelőzés, a prevenció és a figyelem felhívás. A védőnők mindennapi tevékenységükkel nemcsak a családoknak, hanem a gyermekgyógyászok és gyermekorvosok is nagy segítséget nyújtnak. „A munkájukon legyen áldás 24 órán keresztül és adják tovább a tudást a következő generációknak” –mondott köszönetet a védőnők munkájáért.



„Családban élni nagyon jó”


Az ünnepségen Orvos Hajnalka az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense elmondta: az 1900-as évek elején kezdett megnőni a védőnők szerepe a nem megfelelő életkörülmények, a rossz szociális háló, a szegénység, és a magas csecsemőhalálozás hatására. Ma már a védőnői szolgálat egyre komolyabb és összetettebb, egyre nagyobb a preventív szerepe. A védőnő a terhesség pillanatától a születésen át egészen az óvodás, iskolás korig kíséri a gyermek életútját, majd amikor a gyermekből anyuka lesz, újra megnő a védőnő szerepe –tette hozzá.


„Hét gyermekes apukaként volt alkalmam megtapasztalni azt a szeretetet és gondoskodást, amit Önök nyújtottak irányunkba” –fogalmazott Joób Márton. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a védőnők munkája olyan, mint egy családanyáé, ami belülről nézve sokszor hálátlan, nehézkes, de kívülről szemlélve a legmagasztosabb és legfontosabb munka a társadalomban. A védőnőknek nagyon fontos szerepe van abban, hogy egészséges anyukák egészséges gyerekeket szüljenek és helyesen neveljék fel őket. A mai magyar társadalomban kívánatossá kell tenni a családalapítást és a nagycsaládot, hiszen „családban élni nagyon jó”. Ebben is nagy szerepük van a védőnőknek –fogalmazott.



A védőnői munka szépségeiről


A szegedi móravárosi tanácsadóban az anya-csecsemő védelem mellett, a preventív ellátás, a beteg gyermekek ápolása és nyomon követése is hozzátartozott a munkámhoz. Nagy betegforgalomnál besegítettem a rendelésnél, ha szükség volt asszisztensi feladatokat is elláttam. A problémák megoldásánál nem egymás mellett, hanem egymást kiegészítve, segítve dolgoztunk. A védőnői munka sokrétűségét az adja, hogy ahány család, annyira különböznek a lehetőségek, például egy újszülött fogadásánál” –osztotta meg védőnői tapasztalatait Gulácsi Józsefné Ilonka, aki 35 éven át dolgozott körzeti védőnőként.


„A diploma megszerzése után a védőnői munkát elkezdeni nem volt könnyű. Gondozottjaim gyermektelen, fiatal védőnőként tekintettek rám és sokszor érzékeltették velem, hogy relatíve kis élettapasztalatommal vajon milyen hasznos tanácsokat fogok majd adni” –mesélte Polereczki Noémi. A Szegeden 2009 óta tevékenykedő körzeti védőnő elmondta: pályája során a legnehezebb feladat a családok bizalmát elnyerni. Az évek során kapott számos pozitív visszajelzés azonban megerősítette abban, hogy a védőnői pályán maradjon.

 

SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek