Bezár

Hírarchívum

Ismét Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt hirdet az SZTE

Ismét Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt hirdet az SZTE

2015. június 17.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány idén is meghirdeti az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A középiskolás diákok 3 fős csapatainak jelentkezését 2015. szeptember 20-ig várják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Azaz Szent-Györgyi Albert életművének feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Idén a verseny altémája „Szent-Györgyi Albert élete és munkássága az USA-ban”.

 


A jelentkezés feltételei


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének részese lehet minden magyarországi és határon túli diák. A verseny résztvevői: az intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelynek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamba jár.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny idén kétnapos lesz. A versenynek 2015. november 5-6. között a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar oktatási épületei, valamint az SZTE Központi Épülete add otthont. Újdonság az idei versenyben az is, hogy csak az első 45 csapat jelentkezését tudják elfogadni.


A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny jelentkezési határideje: 2015. szeptember 20.

 

A csütörtöki regisztrációt és ebédet a verseny első fordulója a számítógépes teszt kitöltése követi. A második napon, pénteken, a délelőtti programok és az ebéd után a versenyzőknek és kísérőtanáraiknak lehetőségük lesz részt venni a Nobel-díjas Eric Francis Wieschaus amerikai genetikus, embriológus előadásán. Az amerikai tudós 1995-ben Christiane Nüsslein-Volharddal és Edward B. Lewis-szal megosztva elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását illető felfedezéseiért. A délutáni döntőn a legjobb hat csapat vesz részt. Az ünnepélyes eredményhirdetést a versenyt követően tartják. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny minden résztvevője emléklapot, a legjobbak pedig értékes díjakat is kapnak.

 


Kreatív feladat


A jelentkező csapatoknak lehetőségük van a kreatív kategóriában is megmérettetni magukat. Ez a feladat szabadon választható, de csak a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre nevezett csapatok indulhatnak ebben a kategóriában. A csapatoknak az előre elkészítendő kreatív pályamunkáikat legkésőbb 2015. október 15-ig kell eljuttatniuk a verseny központi elérhetőségeire. A feladat egy 3-5 perces kisfilm készítése, amely egy, a Szent-Györgyi Albert Egyesült Államokbeli életéhez és munkásságához kapcsolódó témát dolgoz fel. A versenyfilm készítésében a fair play érdekében kizárólag a csapattagok, valamint iskolájuk diákjai és tanárai vehetnek részt. Ezeket a munkákat a verseny eredményétől függetlenül értékeli a zsűri és a legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. A beérkezett pályamunkák a versenyt követően az SZTE-hez kapcsolódó webes felületeken lesznek megtekinthetőek.

 


Idén is Szent-Györgyi Napok


A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevő diákjai, valamint kísérő tanáraik számára lehetőség nyílik arra, hogy a 2015-ös Szent-Györgyi Napok rendezvénysorozat eseményein is részt vegyenek. A versenyzők és kísérő tanáraik a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által szervezett, Szegedi Tudós Akadémia programjaira is jelentkezhetek. A programokon való részvétel feltétele, hogy a diákok azokon a kísérőtanáruk felügyelete mellett vesznek részt. A résztvevők számára a november 5-6. közötti időszakban, csütörtök és péntek estére biztosítanak szállást, a csütörtöki napra ebédet és vacsorát, a pénteki napon reggelit és ebédet, a szombati napra reggelit. Emellett a versenyzők és kísérőtanáraik meghívást kapnak a rendezvény péntek esti gálavacsorájára is.

 

A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel segíti. Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál a www.u-szeged.hu/szgytv valamint a verseny apropóján létrehozott Facebook esemény. Az ajánlott irodalom itt érhető el.

 

A versennyel kapcsolatos további kérdéseiket a pr@rekt.szte.hu e-mail címre várják.


A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre és/vagy az Szegedi Tudós Akadémia rendezvényére ide kattintva lehet jelentkezni.

 

A verseny a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0006 azonosítószámú, a tehetség értékének kibontakoztatása a Szegedi Tudományegyetem kiválósága érdekében projekt keretében valósul meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek