GE_Healthcare_kiemelt_nagy

Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare

A Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare közösen fejlesztett Hepatic VCAR szoftverről és a GE Healthcare szegedi iroda bővítésének részleteiről tartottak sajtótájékoztatót 2015. június 2-án Szegeden. Az együttműködés eredménye, egy olyan szoftver, mely megkönnyíti a májdaganatok diagnosztizálását és kezelését.

A GE Healthcare globálisan is elismert kompetencia központja nem véletlenül alakult Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem informatikai képzése magasan kiemelkedik a régióban, és az innen kikerülő kiváló szakemberek közül többen a GE Healthcare fejlesztő központját erősítik. A közelmúltban történt fejlesztések eredménye egy olyan korszerű képfeldolgozó szoftver, mely a májbetegségek diagnosztizálásában és a terápia követésében még gyorsabban és pontosabban segíti az orvosokat.


 

Sikeres együttműködése

 

A GE Healthcare 2002-ben kötött együttműködést a Szegedi Tudományegyetemmel. Úgy gondolom, a GE Healthcare és az egyetem közötti együttműködés egy ragyogó minta és kiváló példa” - mondta köszöntőjében Kemény Lajos. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Hepatic VCAR szoftvert bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem számára az iparral való kapcsolatok felértékelődnek a következő években. Kormányzati elvárás, hogy az egyetem bevételének egyre nagyobb részét az iparral való együttműködésekből szerezze meg. A közös együttműködések kapcsán pedig olyan termékek kerüljenek piacra, amelyek ipari hasznot is hoznak. Jövőbeni elképzelés hogy az egyetem bevételének körülbelül 30-40%-át ilyen együttműködések keretében szerezze meg. Hozzátette: a GE Healthcare-rel kötött együttműködésben orvosok, képalkotásban jártas szakemberek, fizikusok, szoftverfejlesztők, és az iparban dolgozók együtt állították elő a szabadalmakat, melyeknek köszönhetően a társadalom számára az iparban is ténylegesen hasznosítható termékek alakultak ki. „Azt kívánom a GE Healthcare-nek, hogy a szegedi egyetemmel a továbbiakban is ilyen mintaszerű és példaszerű kapcsolatokat hozzanak létre. Bízom abban, hogy ezekből az együttműködésekből továbbra is az iparban hasznosítható termékek kerülnek kialakításra!” - fogalmazott Kemény Lajos.

 

GE_Healthcare_sajtotajekoztato_2015._junius_2_HD
Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare - GALÉRIA


Több, mint egy szoftverfejlesztő cég


"Szeged jövője a tudásalapú gazdasághoz és az egyetemmel való együttműködéshez kapcsolódik" - szögezte le Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester. Hozzátette: a GE szegedi irodájának munkája túlmutat azon, hogy alapvetően szoftverfejlesztő cég, hiszen a kifejlesztett technológiák megvalósulásához orvosokra és más diszciplínák képviselőire is szükség van. Hangsúlyozta: a világszínvonalú technológiák fejlesztésébe a Szegedi Tudományegyetemről számos kutató és fejlesztő kapcsolódik be, ugyanakkor a technológiai tudásnak, szoftverfejlesztési módszertanoknak egyfajta kisugárzó hatása is van a város gazdaságára. A létszámbeli bővítés is egyfajta városi siker, hiszen a cégnél dolgozó szegedi emberek a GE saját rendszerén belül is bizonyítottak és jó munkát végeztek. A szegedi emberek megfeleltek a nemzetközi elvárásoknak - tette hozzá.



Szoftverek a rák és érrendszeri megbetegedések hatékonyabb kezelésére


A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, amely már nemcsak Budapesten, hanem vidéken is komoly befektetésekkel van jelen hazánkban. A GE a világ legnagyobb problémáira keresi a megoldást legyen az energetika vagy egészségügy - tájékoztatott Vámos Tamás. A GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a GE Healthcare fő célkitűzése olyan hatékony egészségügy létrehozása, amiben lehetséges a korai diagnózis. A klinikai applikációk fejlesztésében a szegedi iroda létrehozása és bővítése is komoly szerepet játszik. A hazai kutatási és fejlesztési tevékenység fő iránya a rák és az érrendszeri megbetegedések elleni küzdelem. A munkában olyan megoldásokkal segítik az egészségügyben dolgozókat, hogy a kóros elváltozásokat minél hamarabb és minél pontosabban tudják diagnosztizálni. „Ebben a tekintetben az a kooperáció, amit a Szegedi Tudományegyetemmel tudunk folytatni, nagyon fontos. A szegedi központ bővítésével célunk, hogy olyan kompetenciaközpontot hozzunk létre, amely a budapestihez hasonlóan az egészségügyben dolgozó szakemberek bevonásával és új munkahelyek létrehozásával történik” - mondta.



Az orvosi munkát hatékonyabbá tenni


"Az egészségügyben az egyik legnagyobb kihívás, hogy minél gyorsabban, minél pontosabban tudjunk segíteni a betegeken. Az orvosoknak egyre több kép és információ alapján kell dönteniük, mely segíti, de meg is nehezíti a mindennapi munkát" - ismertette Ferik Attila. A GE szoftverfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kórházakban rendelkezésre álljanak olyan technológiák és eszközök, melyek biztosítják a távoli hozzáférést, ugyanakkor nagymértékben automatizálják, felgyorsítják a diagnózis elkészítését. Azok a technológiáknak, amelyek jelenleg kórházon belüli üzemmódban érhetőek el, a későbbiekben, felhőben is elérhetőnek kell lenni, hogy az egészségügyben dolgozók kollaboratív módon tudják segíteni egymás munkáját.


"Egy intelligens, döntéstámogató és analitikai rendszert kell kialakítani az egészségügyben, mely felgyorsítja és segíti a munkát. A szegedi iroda munkatársai azon dolgoznak, hogy az orvosi képeket feldolgozó applikációk és alkalmazások minél hatékonyabban és gyorsabban tudják szállítani az információkat és adatokat, mely alapján az orvosok dönteni tudnak" - tette hozzá. „ Köszönöm az egyetemnek és Szeged városának, hogy azt a tudást, amit az elmúlt években felhalmoztak, közösen fel tudjuk használni és együtt sokkal nagyobb felhasználói réteghez tudjuk eljuttatni” - mondta.



Alkalmazás a májdaganatok kezelésére


A Hepatic VCAR alkalmazást teljesen egészében Szegeden fejlesztették ki. A 2012-ben befejezett, 3 éves munka során kifejlesztett algoritmusokat beintegrálták egy ipari alkalmazásba, mely idén kerül piaci forgalomba. A Hepatic VCAR alkalmazás egy májra specializált program, mely elsősorban diagnózisra és májdaganatok kezelésére irányul - ismertette Nyíri Gergely. A GE Healthcare vezető rendszertervezője elmondta: az alkalmazás elősegíti a műtéti tervezést, a rádiófrekvenciás ablációt, az embolizációt, ezáltal a májrák kezelését. A szoftver alkalmas többek között: a máj automatikus kontúrozására és 3 dimenziós megjelenítésére, a máj térfogatának meghatározására, a májban található elváltozások automatikus kontúrozására, a lézió térfogatának, átmérőjének meghatározására. Emellett az érhálózat meghatározására és 3 dimenziós megjelenítésre, mely lehetővé teszi a máj funkcionális független részekre bontását. A virtuális szike pedig, az eltávolítandó rész virtuális kimetszésére alkalmas.


Az esemény sajtóközleménye itt megtekinthető


SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát