Bezár

Hírarchívum

diaktabor_2015_kiemelt_nagy

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

2015. június 30.
3 perc

Mintegy 20 hazai és határon túli középiskolás kóstolhatott bele a szegedi egyetemi életbe 2015. június 22-26. között. A média iránt érdeklődő tehetséges fiatalok munkájának eredményeként az SZTE karait bemutató közel 30 írásos alkotás és 5 videó készült az SZTE Tudománykommunikációs diáktáborában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A média iránt érdeklődő középiskolásoknak kínált gyakorlatorientált újságírói, televíziós, fotózási és rádiós ismereteket az SZTE tudománykommunikációs diáktábora.



Barangolás az SZTE-n


A tábor útmutatóként szolgált a pályaválasztási döntés meghozatalában, hiszen a diákok megismerkedtek a Szegedi Tudományegyetem képzési palettájával is.


A 18 középiskolásból álló csapat – többek között – ellátogatott az SZTE TTIK képfeldolgozási és robotika laborjába, megismerkedett az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitalizálási folyamatával, az ETSZK szociális munka terültén nyújtott lehetőségeivel és a GYTK laboratóriumaival. A diákok ellátogattak az Európa-szerte ismert csontraktárba, a BTK modern stúdiójába és médialaborjába. A GTK-n megismerkedtek a gazdasági újságírás rejtelmeivel, a MK-on a duális képzés lehetőségével és a nemzetközi versenyeket megjárt pneumobilokkal. A fogorvosi fakultáson a foghúzás tudományát, az orvosi karon az újraélesztés módszerét sajátították el a fiatalok.


A Tisza-parti universtias mellett a tehetséges diákok a Délmagyarország szerkesztőségébe és az ottani nyomdába is bekukkantottak. Bekapcsolódtak a szegedi Városi Televízió mindennapi munkájába. Újszászi Ilonával, a tábor szakmai vezetőjével és Katona Laura táborlakóval a VTV Szeged Körút című magazinműsorában beszélgettek, mely itt megtekinthető.(34:40)


diaktabor_galeria
Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora - GALÉRIA


Megannyi alkotás az SZTE-ről


A táborba a média iránt érdeklődő fiatalok – a szegedi iskolák mellett – Gyuláról, Kiskunhalasról, Pápáról, Kistelekről, Ópusztaszerről, Nagymágocsról, Zentáról, Temesvárról és Újvidékről érkeztek.


A tehetséges fiatalok szakmai segítséget kaptak egy-egy tudománynépszerűsítő téma feldolgozásához különböző sajtóműfajokban, megismerkedtek a print és online média műfaji sajátosságaival, valamint a fotózás és a videó készítés folyamatával.


Az öt napos tábor zárására végül 26 írásos anyag és 5 a Szegedi Tudományegyetem fakultásait és képzési kínálatát bemutató alkotás született.



A kitartó munka elismerése, folytatással


Az elkészült alkotásokat három kategóriában értékelték.


A „legjobb hír, tudósítás” kategória győztese, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum tanulója, Bîtoancă Diana, míg a legjobb interjúért járó díjat Bencze Gréta a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium diákja vehette át. A legjobb kisfilmet Katona Laura és Gabona Kinga a SZKKVSZI Kőrösi József Tagintézményének két diákja nyerte. A legjobb kérdezőnek járó különdíjban Mészáros Anna az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium diákja részesült.


A nyertesek mellett minden táborlakó Emléklapot kapott, sőt: a diákok a 8 kötetes Szegedi Egyetemi Tudástárral is gazdagodtak.


A legjobb alkotások hamarosan elérhetőek lesznek a Szegedi Tudományegyetem Hírportálján, a táborban készült kisfilmek a SzemeSZTEer legfrissebb összeállításaként az SZTE hivatalos Youtube csatornáján, illetve a VTV Szeged műsorán tekinthetők meg.


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának szervezői, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Média Centrumának munkatársai és gyakornokai a későbbiekben is támogatják, szakmailag segítik a középiskolák diákújságjait, az iskolai rádiókat, televíziókat.


A Szegedi Tudományegyetem a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.


Az SZTE Tudománykommunikációs diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.


SZTEinfo

 

Korábban írtuk:

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek