Bezár

Hírarchívum

Közel 5 millió forint értékű adomány érkezett az SZTE Urológiai Klinikára

Közel 5 millió forint értékű adomány érkezett az SZTE Urológiai Klinikára

2015. május 22.
4 perc

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club jótékonysági támogatásának köszönhetően 25 darab kórházi ágy és egyéb kórházi felszerelés érkezett Németországból az SZTE ÁOK Urológiai Klinikára. A közel 5 millió forint értékű adományt 2015. május 22-én a Kálvária sugárút 57. alatti épületben adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 25 kórházi ágyat, orvosi műszert és számos kórházi bútort, gyógyszerszekrényeket, betegtoló székeket, várószobai foteleket, speciális kádakat magába foglaló szállítmány 2015. május 22-én érkezett meg az SZTE ÁOK Urológiai Klinikára.



Az összefogásnak köszönhető az adomány


Benyik György, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja az akció megszervezéséhez a bajorországi klubot kereste fel, majd a klub vezetője, Erik Jakob segítségével együtt indították el az akciót, melyben a straubingi és müncheni kórházakból gyűjtötték össze a már nem használt ágyakat és kórházi berendezéseket. A Rotary Club tagjainak adakozásából sikerült a szállítási költséget, közel 1500 Eurót kifizetni. A szállítást Lamper László Rotarysta segítségével szervezték – tájékoztatott az átadón Benyik György. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja kiemelte: a Rotary olyan szervezet, amelyben nagyon sok jóindulatú ember csoportosul. „Ha valaki ennek a szervezetnek a tagja, akkor könnyen lehet nemzetközi segítséget is létrehozni. A klub nagy előnye, hogy a szolidaritást és a segítséget tervezett formában végzi” – fogalmazott.


Rotary_adomanyozas_2015._majus_22_HD
Közel 5 millió forint értékű adomány érkezett az SZTE Urológiai Klinikára - GALÉRIA


A betegek és dolgozók egyaránt érzik majd az új eszközök előnyeit


Az adománynak az értéke is nagy, de talán még nagyobb az a haszon, amit a betegellátás szerint ebből profitálni tudunk” – mondta Pajor László. Az SZTE ÁOK Urológiai Klinika professzora hozzátette: egy ágy szerepét nem lehet elmondani. Általában amíg a beteg nagyon beteg, nem figyel az ágyra, de amit jobban lesz, előlépnek a kényelmi szempontok, így például az, hogy hogyan tud az ágyon étkezni. Kiemelte: az adományban az ágyak mellett speciális urológiai vizsgálóasztal is szerepel, ami nagyon gyakran használt műszer a napi munkában. Az adomány a klinika és a Rotary Club között kaput nyitott, a kapcsolat fejleszthető, és a betegek részéről megelégedettség övezi az új eszközöket – tette hozzá. Az adományátadón Hajnal Ferenc, az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános helyettese hangsúlyozta: a klinikumnak nincs olyan területe, mely nem igényli folyamatosan a külső forráslehetőséget és a kívülről jövő adományokat. Az intézet dolgozói a szállítmányt nagyon gyorsan bekapcsolják a klinika vérkeringésébe. Az új eszközök előnyeit élvezni fogják az ellátók és az ellátottak is, az adomány új arculatot kölcsönöz az ellátó osztálynak, hiszen megnyugtató a hozzátartozóknak, a betegnek, valamint az ápolóknak, orvosoknak és takarítóknak egyaránt az új felszerelés – tette hozzá.



Más egységeket is támogat a Rotary Club


A Club folyamatos feladata, hogy az egészségügyi intézményeket segítsége, lehetőségei szerint. A 2014-es Rotary év decemberében 40 ágyat adtak át az SZTE Ortopédiai Klinika részére, különleges ápolási ágyat biztosítottak az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikának és a Gift of Life programban több beteg gyermeknek segítettek – tudtuk meg Nagy Miklóstól. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club elnöke hozzátette: a program folytatásával olyan lehetőséget hoznak a szegedi gyermekklinikára, melyben 16-20 beteg gyereken tudnak térítéses kórházi műtéteket végezni, és olyan műszereket is biztosítani, melyely megkönnyítik a dolgozók munkáját.


Az örömöm kettős, mindkét részről érzem, amit adunk, és amit kapunk” – mondta Őry-Tóth Csaba. Az SZTE ÁOK Urológiai Klinika adjunktusa, aki egyben a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja is kiemelte: az adomány a mindennapi életben nagyon sokat segít – nemcsak a betegeknek, hanem az ápoló személyzetnek és az orvosoknak is Az ágyak elektronikusan mozgathatóak, így nem kell a betegeket kiemelni az ágyból, lehajolni hozzájuk. Az ágyak passzív rehabilitációra is alkalmasak, hiszen a betegeket is nyugodtan lehet mozgatni – tette hozzá.


A Szent-Györgyi Albert Rotary Club fontosnak tartja a régióban jószolgálati tevékenységet folytató klubokkal való kapcsolattartást, együttműködést. Ennek szellemében, a Bajai Rotary Club segítségével ,5 darab kórházi ágyat juttatnak el a bajai Szent Rókus Kórháznak.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek