Bezár

Hírarchívum

egyetem_bora_2015_valasztas_kiemelt_nagy

41 bor verseng a „tudósok bora” címért

41 bor verseng a „tudósok bora” címért

2015. március 27.
3 perc

„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a kör alakú címke kerül az SZTE és a SZAB 2015. évi, jubileumi borversenyének a győztes borait rejtő palackokra. A 2015. március 26-27-i bormustra első napján 19 bort kóstolt a 15 tagú testület.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

11 rendezvény- és 8 prémium kategóriás fehér bort kóstoltak a bírálók a 2015. március 26-27-i egyetemi és akadémiai borverseny első napján Szegeden a SZAB székházban.



„Vakkóstolás” hoz eredményt


„Kellemesen telt a borbírálat első napja” – mondta Tóth Gábor, az SZTE és a SZAB közös borbíráló testületének az elnöke. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosvegytani Intézetét vezető egyetemi tanár tapasztalt borminősítő. Az SZTE évtizedes borversenyének a történetét ugyanolyan jól ismeri, mint az idén öt éves SZTE – SZAB közös borminősítés fordulóit.

Textil zacskókban kerül a borbírák elé a versenyző bort tartalmazó palack, a nyakán egy számmal. A poharakba öntött nedű illata és színe adja az első benyomásokat. Majd „vakkóstolás” alapján pontozzák a bor okozta élvezetet. A második körbe a legjobb nedűk jutnak be, amelyek közül „visszakósolással” választják ki a nyertest – tudtuk meg Tóth Gábortól.

 


19 fehér után 22 vörös


Az egyetemi és akadémiai bormustra első napján 19 fehérbor, a második napon 22 vörösbor kerül a poharakba. Rendezvény és prémium kategóriában választják ki a legjobbat.

Egyetemi hagyomány, hogy nem csupán az SZTE és a SZAB közös boráról döntenek ilyenkor. A szegedi egyetem néhány kara is beszáll a borkultúra népszerűsítésébe azzal, hogy saját bort választ 2015-ben is.

 

Egyetem_bora_2015
41 bor verseng a „tudósok bora” címért


Az öregdiák, akinek a gasztronómia is fontos


A szeged egyetem öregdiák mozgalmának jeles képviselője Gellért Ákos, több cég, például a Naturtex Kft. ügyvezetője, aki felsőfokú borminősítő vizsgával rendelkezve értő döntnöke lett a „tudósok borát” kiválasztó mustrának.

„A borfogyasztás, a kulturált alkoholfogyasztáshoz társuló kellemes érzet összefügg a társasági élettel, a gasztronómiával. A bor intellektuális ital, illik az egyetem képviselte szellemiséghez – véli Gellért Ákos. A vállalkozó szerint a borászoknak is szükségük van az SZTE és a SZAB borbírái által közvetített rangos elismerésre. A borhoz illő élelmiszerrel is foglalkozó vállalkozó számára a gasztronómiai értékek fontosak.

Öregdiákként szívesen támogatja alma materét Gellért Ákos. A szegedi egyetemen elvégzett jogi tanulmányok kellemes emléke, a vállalkozói sikerhez hozzájáruló ismeretek hatására, cégei révén két ösztöndíjat is biztosít az SZTE GTK hallgatóinak, miközben a kosárlabda szakosztályt is támogatja. Gellért Ákos örülne, ha az alumni mozgalom hazánkban is izmosodna, mert kifejezné a hazai gazdaság erősödését.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Orosz Tibor


Korábban írtuk:

Kiválasztják a tudósok borait: húsz borászat méretteti meg magát

Kiválasztják a tudósok borait: jubiláló verseny

Kiválasztják a tudósok borait: universitas ajándék is a különleges nedű

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek