Bezár

Hírarchívum

Két tudós a Szegedért Alapítvány 2015. évi díjazottjai között

Két tudós a Szegedért Alapítvány 2015. évi díjazottjai között

2015. március 08.
2 perc

Fődíjas a Szegedi Tudományegyetem oktatója, Szalay István – 2015. március 7-én 26. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány díjait. A gálaesten ismét láthatta a közönség az SZTE és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkcióját, a 12 dühös embert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyomány, hogy az 1879-es árvíz évfordulójához kötődően adják át a Tisza-parti város egyik legpatinásabb civil szervezete, a Szegedért Alapítvány díjait. 2015-ben március 7-én tartották a díjátadó ünnepséget a Szegedi Nemzeti Színházban.

 


A fődíjas: Szalay István matematikus


A Szegedért Alapítvány fődíját 2015-ben Szalay István matematikusnak, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító és Óvónőképző Intézet matematika Szakcsoport főiskolai tanárának, a kar korábbi dékánjának, Szeged 1994-1998 közötti polgármesterének ítélték oda. A gálaesten a fődíjat Fülöp Attila, a Szegedért Alapítvány soros elnöke adta át Szalay Istvánnak.

A Szeged Múzsája című kisplasztikáját, Lapis András szobrászművész alkotását kapja a Szegedért Alapítvány minden fődíjasa. (A kalapos nőalak 2006 óta köztéri szoborként a Glattfelder Gyula téren áll.) A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

 


A tudományos kuratórium elismerése a biofizikusnak


A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját 2015-ben Ormos Pál Széchenyi-díjas biofizikus, akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója vette át Dékány Imre akadémikustól (SZTE), a grémium elnökétől.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Tanács Istvánnak, a Népszabadság újságírójának ítélte oda. A művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Natalia Gorbunova hárfaművész kapta.

 


Gálaesten a 12 dühös ember


A gálaesten Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabjának különleges előadását láthatta a közönség.

A drámát Barnák László rendezésében, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös vállalkozásában 2014 októberben, az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál kiemelt rendezvényeként mutatták be a Szegedi Kisszínházban. A közönség szereti a 12 dühös embert, amelyben – többek között – gyakorló bíró, ügyész, ügyvéd, SZTE-joghallgató alakítja az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében döntő esküdt szerepét.

 

Korábban írtuk Szalay Istvánról

 

Korábban írtuk Ormos Pálról

 

Korábban írtuk a 12 dühös ember produkcióról

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek