Bezár

Hírarchívum

Sikeres nemzetközi együttműködési konferenciát zárt az SZTE

Sikeres nemzetközi együttműködési konferenciát zárt az SZTE

2015. március 19.
2 perc

A Tempus Közalapítvány mintegy száz résztvevővel megrendezett nemzetközi konferenciáján a nyugat-balkáni és magyar felsőoktatási intézmények közötti jövőbeli lehetőségek felvázolására és a partnerkeresésre helyezték a hangsúlyt. Az intézmények között számos területen születhetnek új együttműködések.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyugat-balkáni régió és a magyarországi felsőoktatási intézmények Európán belüli helyzetéről, együttműködési lehetőségeiről tanácskoztak 2015. március 10-11. között a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épületében.



Közel 100 résztvevő a régió országaiból


A tanácskozáson 29 felsőoktatási intézmény képviselői vettek részt, Magyarországon kívül Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Koszovóból, Montenegróból, Szlovéniából és Szerbiából érkeztek résztvevők. A két napos tanácskozáson az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, több külföldi minisztérium, CEEPUS, illetve Erasmus+ Iroda is képviseltette magát.



Ösztöndíjas lehetőségek


A rendezvény jelentősége hazai szempontból abban állt, hogy Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-balkáni országokkal folyó együttműködéseknek, amelyekhez jelenleg megemelt források állnak rendelkezésre. A 2014-ben indult Erasmus+ program számos pályázati formában ad lehetőséget az Európai Unión kívüli országokkal megvalósítandó projektekre, mobilitási tevékenységekre- fogalmazott Beke Márton. A konferencia szakmai koordinátora kiemelte: a közép-európai CEEPUS mobilitási programban felhasználható magyar kvótát a kormány a közelmúltban csaknem megduplázta és számos új lehetőséget kínál a Stipendium Hungaricum ösztöndíj is.



Új együttműködések születhetnek


A konferencia résztvevői megismerkedhettek a nyugat-balkáni országok felsőoktatásának szerkezetével és helyzetével, jó gyakorlatokkal, de az előadók és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői rámutattak a hiányosságokra és a beavatkozási lehetőségekre is. A Market Place-nek nevezett fórumon a résztvevők részletesebben is megismerkedhettek egymás intézményeivel és megbeszéléseket folytathattak a közösen tervezett projektekről. A sikeres pályázás elősegítése érdekében a szervezők kiscsoportos beszélgetésekben vitattak meg különböző témákat. A visszajelzések alapján szinte bizonyos, hogy számos téren születnek majd új együttműködések, amelyhez Magyarországon a Tempus Közalapítvány, a partnerországokban a helyi Erasmus+ Irodák, illetve a minisztériumok minden lehetséges támogatást megadnak”- mondta Beke Márton.


SZTEinfo

 

Korábban írtuk:

Újabb nyugat-balkáni intézményekkel működhet együtt az SZTE

Nyugat-balkáni és magyar felsőoktatási konferencia az SZTE-n

Konferencia a magyar és nyugat-balkáni együttműködés jegyében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek