Bezár

Hírarchívum

Akadémiai elismerésben részesült Prof. Dr. Ruszoly József, az SZTE professzora

Akadémiai elismerésben részesült Prof. Dr. Ruszoly József, az SZTE professzora

2015. november 30.
1 perc

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete 2015-ben Iuris Consulto Excellentissimo Díjat adományozott Prof. Dr. Ruszoly Józsefnek, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar professzor emeritusának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. november 26-án adták át a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének díjait. Az MTA Jogtudományi Intézete a jogtudomány terén kiemelkedő szakmai tevékenységet végzők számára díjat alapított. A Iuris Consulto Excellentissimo Díj hosszabb időtartamon átívelő, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt kimagasló tudományos munkásság nyomán adományozható életműdíj.


Az MTA Jogtudományi Intézete 2015-ben Prof. Dr. Ruszoly Józsefnek, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar professzor emeritusának ítélte oda az életműdíjat. Az aranygyűrűs állam- és jogtudományi doktorrá avatott professzor a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bónis György Szemináriumba tevékenykedik. Főként tudományszervezési feladatokat lát el, részt vesz a jogtörténeti főkollégiumok előadásában, előad a doktori iskolában. Kutatásai főként a hazai – kitekintésben az európai – polgári képviseleti rendszerek történetére irányultak. Előbb a választójog és a választási bíráskodás, az utóbb pedig emellett a honi municipális önkormányzatok 19–20. századi történetével foglalkozik. A Tudományért (1998) és A magyar felsőoktatásért (2000) emlékplakettek birtokosa. 2003-ban nyerte el a Szent-Györgyi Albert-díjat, 2008-ban pedig a Klebelsberg Kuno-díjat.


A díjátadón a szegedi egyetem professzora „Folytonosság és újrakezdés. Az 1865-1868. évi országgyűlés összehívásáról – másfél évszázad múltán” címmel tartott előadást.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek