Bezár

Hírarchívum

Kínai filmhetet rendez az SZTE Konfuciusz Intézet

Kínai filmhetet rendez az SZTE Konfuciusz Intézet

2015. november 06.
2 perc

Először rendez kínai filmhetet a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetet. A programsor filmvetítéssel és autentikus mongol népzenével gazdagított megnyitóján, 2015. november 7-én 14 órától, a Belvárosi Moziban értékes nyereményt sorsolnak ki a nézők között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Farkastotem. Ez a címe annak a filmnek, amellyel 2015. november 7-én (szombaton) 14 órától a szegedi Belvárosi Moziba hívja és várja a különleges kulturális utazásra vállalkozókat a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. A belső-Mongóliában játszódó film alapját jelentő könyv magyar nyelven is olvasható.

 

– „Torokénekes” is fellép, a különleges énekstílus – a torokének, vagy másképpen: Homei – bemutatása mellett megszólalnak hagyományos mongol hangszerek, így teremtenek hangulatot a filmélményhez – árulta el az első szegedi kínai filmhetet szervező SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója. Mohr Richárd hozzátette: a megnyitó további különlegessége, hogy értékes kínai ajándékot sorsolnak ki az ingyenes programra érkező mozirajongók között. – A modern Kínát mutatja be a kulturális központunk és kínai médiahatóság közös programja. Az elmúlt néhány év legsikeresebb kínai filmjeit hoztuk el Szegedre. A gazdaságilag fejlődő Kína mellett a forradalom időszakát idéző és a legősibb hagyományokra alapozó mozi is szerepel a kínálatban. Több olyan alkotás is az „étlepra” került, amelyet Magyarországon először itt mutatnak be – tette hozzá az igazgató.

 

A kínai médiahatóság miniszteri rangú alelnöke látogat Magyarországra, Szegedre. Ez kínálta a lehetőséget arra, hogy a Tisza-parti városban rendezze meg a magyarországi kínai filmhetet a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet. Az igazgatótól megtudtuk a magyar médiahatóság is fontosnak tartja e rendezvényt, magas rangú vezetője lesz jelen a programon. A szegedi Ujhelyi István, az Európai Parlament képviselője, az SZTE Konfuciusz Intézet elnöke is köszöntőt mond a 2015. november 7-én, szombaton 14 órakor, a szegedi Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében kezdődő megnyitón.

 

Találkozhatnak a Farakastotem című film főszereplőjével a szegedi kínai filmhét nyitányának résztvevői. A kínai színművész a nézők kérdéseire is válaszol – árult el újabb részletet az első kínai filmhétről az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója. Mohr Richárd szerint a további filmbemutatókon is érdemes részt venni, hiszen a világ egyik legősibb máig létező államának jelenébe és közelmúltjába, a gazdag kínai kultúrába engednek bepillantást. Mindez a kínaiul tanuló szegedi diákokon, hallgatókon és egyetemi polgárokon kívül minden filmbarátnak és a világra kíváncsi érdeklődőnek vissza nem térő alkalom a kulturális utazásra.

 

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett kínai filmhét része a XX. Őszi Kulturális Fesztivál kínálatának, a részletes program itt megtekinthető

 

A kínai filmek vetítések pontos időpontja a szegedi Belvárosi Mozi honlapján megtekinthető:


 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek