Bezár

Hírarchívum

szgytv_borito

Rekordszámú csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

Rekordszámú csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre

2015. október 28.
3 perc

Idén minden eddiginél több csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV), amelyet a Szegedi Tudományegyetem hirdet meg negyedik éve középiskolások számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Idén minden eddiginél többen adták be jelentkezésüket a versenyre: közel félszáz csapat – egyebek mellett Budapestről, Szombathelyről, Brüsszelből és Zentáról – versenyez november 5-én és 6-án Szegeden. A versenyzők meghallgathatják Eric Francis Wieschaus Nobel-díjas genetikus, embriológus előadását is.


Az ország legerősebb középiskolái is megtalálhatók a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre jelentkezett csapatok mezőnyében. November 5-én és 6-án középiskolás tehetségek mérik össze tudásukat a Szegedi Tudományegyetem által szervezett versenyen. Az universitas vendége lesz több mint kétszáz diák és pedagógus – összesen 48 csapat versenyez majd.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny – melyet 2012-ben hirdetett meg először a szegedi egyetem – különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Azaz Szent-Györgyi Albert életművének, korának tudománytörténeti feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához, és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. Idén a verseny altémája „Szent-Györgyi Albert élete és munkássága az USA-ban”. A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel segíti.

 

A verseny középiskolás diákok és oktatók, illetve a Szeged Tudományegyetem elméleti és gyakorlati szakembereinek (egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók), együttműködésével zajlik. A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által felállított szakmai bizottság (zsűri) irányítja Prof. Dr. Dux László professzor vezetésével. Az SZTE idén is több céget tudhat támogatói között: a verseny kiemelt, aranyfokozatú támogatója a 77 Elektronika Kft. és a Richter Gedeon Nyrt.

 

A versenyre nevezett csapatoknak lehetőségük van a kreatív kategóriában is megmérettetni magukat. A feladat egy 3-5 perces kisfilm készítése, amely egy, a Szent-Györgyi Albert egyesült államokbeli életéhez és munkásságához kapcsolódó témát dolgoz fel. Ezeket a munkákat a verseny eredményétől függetlenül értékeli a zsűri és a legjobbnak ítélt pályamunkát különdíjban részesíti. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny idén először kétnapos: csütörtökön a számítógépes tesztet töltik ki a csapatok, a legjobb hat jut tovább a pénteki izgalmas döntőbe.

 

A versenyzők és kísérőtanáraik részt vehetnek Eric Francis Wieschaus amerikai genetikus, embriológus előadásán.

 

Az amerikai tudós 1995-ben Christiane Nüsslein-Volharddal és Edward B. Lewis-szal megosztva elnyerte a orvostudományi Nobel-díjat a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását illető felfedezéseiért. A verseny résztvevői este meghívást kapnak a program gálavacsorájára, amelyen találkozhatnak a Nobel-díjas tudóssal is.

 

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny további támogatói: Goodwill Pharma Kft., <epam>, Rivan-Nova Kft., Pharma Hungary Kft., Klinikai Sebészet Fejlődéséért Alapítvány, ELI Attosecond Light Pulse Source, Bonafarm Csoport, ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft., Unilever Magyarország Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek