Bezár

Hírarchívum

szoborkoszoruzas_kiemelt_nagy

3 idézettel is tisztelgett az SZTE rektora Szent-Györgyi Albert szobránál

3 idézettel is tisztelgett az SZTE rektora Szent-Györgyi Albert szobránál

2015. szeptember 17.
3 perc

Paprikakoszorúval és 3 teljes szövegösszefüggésben idézett gondolattal is tisztelgett Szent-Györgyi Albert születésnapján a Nobel-díjas tudós Dugonics téri szobránál az SZTE rektora és az egyetemi polgárok egy nagyobb csoportja. A Szegedi Tudományegyetem 2015. szeptember 16-án megemlékezést tartott abból az alkalomból, hogy 122 évvel ezelőtt született Szent-Györgyi Albert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Ilyenképpen az, amit az iskolának el kell végeznie, elsősorban az, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson arra, hogy szeressük, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni – idézte Szent-Györgyi Albertet, a szegedi egyetem egykori rektorát a mai rektor. Szabó Gábor arra is emlékeztetett a Nobel-díjas tudós Dugonics téri szobra előtti születésnapi ünnepségen, hogy Szent-Györgyit sem idézik mindig pontosan. Holott az ismert mondatok sokkal többet jelentnek teljes szövegkörnyezetükbe ágyazottan.

 

 

Az élet megértése


Az állítása igazolásaként a rektor felolvasott egy csak részben jól ismert gondolatsort Szent-Györgyi Alberttől:


„Sőt, merem állítani, hogy az élő szervezetet csak úgy érthetjük meg, ha szeretjük is, és ha az élet mélységeibe akarunk hatolni, igen nagy szükségünk van két régimódi műszerre: a szemünkre és az eszünkre. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az életet csak az értheti meg, aki egy kicsit költő is. A biológiából manapság sajnos egyre inkább elűzzük az élet különleges báját. A fiatalokat óvjuk a tévedésektől, vagyis a kockázatvállalástól, és nem a problémák megtalálására, hanem eredmények és dolgozatok felmutatására biztatjuk őket.”

 

Szoborkoszoruzas_2015._szepmteber_16_BA
3 idézettel is tisztelgett az SZTE rektora Szent-Györgyi Albert szobránál - GALÉRIA

 

A kultúrapártoló tudós


– E gondolat elvezet bennünket Szent-Györgyi szellemiségének olyan irányához, amelynek őrzője a mai Szegedi Tudományegyetem – hangsúlyozta Szabó Gábor. Példaként említette, hogy Szent-Györgyi – közismert kultúrapártolóként – bizonyára nagyra értékelte volna az SZTE Kulturális Irodája által menedzselt és népszerűvé lett 12 dühös ember produkciót. Kiemelte az egyetem szép hagyományú, mert XX. Őszi Kulturális Fesztiválját, amelynek idei újdonsága, hogy október minden hétköznapján 12 órakor egy értékes szöveget olvas fel valaki a Nobel-díjas tudós oly népszerű és sokat fényképezett Dugonics téri szobra mellett.

 

 

A jó humorú tudós


Szent-Györgyi harmadik arcát, a jó humorú tudósét is fölvillantotta Szabó Gábor egy idézettel: „Ami engem illet, én csak az alapproblémákat szeretem, és a saját kutatásomat azzal tudnám jellemezni, hogy elmondom: mikor letelepedtem Woods Holeban és elkezdtem horgászni, mindig irdatlan nagy horgot használtam. Meg voltam győződve, hogy semmiképpen sem fogok ki semmit, és úgy véltem, hogy sokkal izgalmasabb nem kifogni egy nagy halat, mint nem kifogni egy kicsit. Azóta csökkentettem horgom méreteit, és most már olykor megakasztok egy halat…


Hasonló szellemiségű próbálkozásokat kívánt az egyetem polgárainak az SZTE rektora, majd paprika koszorút helyezett el a Szent-Györgyi Albert szobornál.


Az immár hagyományos, mert második alkalommal megszervezett születésnapi ünnepségen megjelentek – többek között – Szent-Györgyi Albert tisztelői, az SZTE vezetői, munkatársai, oktatóinak és kutatóinak, hallgatóinak a képviselői.


SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


A Szent-Györgyi Albert születésnapja alkalmából készült riportokat, műsorokat, összeállításokat az érdeklődők az alábbi linkeken utólag is meghallgathatják, megnézhetik:

VTV Szeged Körút Magazin: Szent-Györgyi Albert születésnapja alkalmából archív fotókkal filmet mutattak be, majd a műsorvezető Hannus István professzort kérdezte: http://vtvszeged.hu/Vieotár / Körút 150917

MTVA Kossuth Rádió: 2015. 09. 18.: http://www.mediaklikk.hu/2015/09/17/szent-gyorgyi-albertrol-es-a-c-vitamin/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek