Bezár

Hírarchívum

kiemelt_egyiptomiegyetem_egyuttmukodes

Egyiptomi egyetemmel kötött együttműködést az SZTE

Egyiptomi egyetemmel kötött együttműködést az SZTE

2016. április 19.
2 perc

Az egyiptomi Beni Suef-i Egyetemmel kötött megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. Az oktatási és kutatási együttműködés a nanotechnológia, a lézer technika és a növénybiológia területére terjed ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és az egyiptomi Beni Suef-i Egyetem közötti együttműködés főleg a természettudományok, különösen a fizika, a nanotechnológia és lézer technika, valamint a növénybiológia területén jöhet létre közös kutatási témák kidolgozásával, oktatói és hallgatói csereprogramok alkalmazásával. Az erről szóló memorandumot 2016. április 19-én írták alá az SZTE-n.

 

A Beni Suef-i Egyetem 1976-ban, mint a Kairói Egyetem vidéki egysége jött létre, és 2005-ben vált önállóvá. Az egyetemi város Kairótól 115 km-re délre fekszik a Nílus partján, mintegy 200 ezer lakossal. Az egyetemnek 14 kara több, mint 60 000 hallgatója van. Mondhatjuk, hogy ezek a dimenziók Szeged és az SZTE nagyságrendjével összehasonlíthatóak.

 

Az SZTE és az egyiptomi intézmény kapcsolata, még a Beni Suef-i Egyetem önállósodása előtt jött létre a növényélettan és a PhD képzés területén. Ekkor Dr. Fayez Shahin professzor az egyiptomi intézmény Természettudományi Karának dékánja volt, később pedig Budapesten az egyiptomi Kulturális Kancellár tisztségét töltötte be. Ily módon a szegedi tudományos és oktatási intézmények figyelmének középpontjában maradtak.

 

2005-ben az SZTE Növényélettani Tanszékének akkori tanszékvezetője, Prof. Dr. emeritus Erdei László előadást tartott a Beni Suef-i Egyetem PhD képzésében. Ekképpen a növénybiológia területén a kapcsolat a mai napig megmaradt: az ottani Növénytani Tanszék a növények környezeti stressz fiziológiájával és biokémiájával foglalkozik.


Fayez_Shahin_egyiptomi_professzor_latogatasa
A szegedi látogatásról készült képek itt megtekinthetőek.

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek