Bezár

Hírarchívum

kiemelt_dan_nagykovet

Városfejlesztési megoldásokról tartott előadást az SZTE-n Dánia nagykövete

Városfejlesztési megoldásokról tartott előadást az SZTE-n Dánia nagykövete

2016. február 18.
2 perc

Hogyan valósítható meg a szénmonoxidmentes város? – többek között erről beszélt Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövete előadásában, amelyet február 17-én, szerdán tartott a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tom Nørring, Dánia magyarországi nagykövete az SZTE meghívására, az egyetem dán kapcsolatainak erősítése és gazdagítása céljából érkezett Szegedre. Találkozott az SZTE rektorával, Szabó Gáborral és Nagy Katalin rektorhelyettes asszonnyal, majd „A Környezetbarát növekedés a jövő útja címmel tartott előadást egyetemünk oktatóinak és hallgatóinak.

 

dan_nagykovet2


Az angol nyelvű előadás témája a szénmonoxidmentes város megvalósítása volt. Koppenhágában ugyanis kitűzött cél, hogy a város 2025-re teljesen zölddé váljon. Az előadás a 9 éves folyamatról számolt be. Olyan kérdéseket vetett fel például, hogy hogyan járul hozzá a zöld növekedés a városi életminőség javulásához, vagy hogyan éleszthető újjá a városközpont, hogyan fejlesszünk városrendezési irányelvek alapján. Az előadásban a város területének növeléséről, a Nordhavnen kikötő zöld és okos megoldásairól, a városi fűtésről és hűtésről, valamint a városrészeket összekötő közlekedésről is szó esett.

 

Megtudtuk: Koppenhágában kötelező csatlakozni a városi távfűtési rendszerhez. A távfűtés az energia helybeni előállításának és szolgáltatásának egyik leghatékonyabb módja, ugyanakkor jelentősen csökkenti a központi energiatermeléssel járó melléktermékek keletkezést. A hulladék erőműben történő égetése pedig segít tovább csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. A város energiahatékony hűtése érdekében Koppenhága vezetése két távhűtési hálózatot épített ki, amelyek központilag hűtött vizet szállítanak az épületek légkondicionáláshoz talajba lefektetett csővezetékeken keresztül. A távfűtési rendszer a hideg tengervizet és a távfűtési rendszer extra hőjét használja fel.

 

dan_nagykovet_eloadas


Kiderült az is, hogy Koppenhága Orestad nevű városrésze egyike a leginnovatívabb lakónegyed építési beruházásoknak, új ötletek és tipológiák tárház mutatja be. Nordhavnen pedig élen jár az olyan zöld és okos megoldások alkalmazása terén, amelyek lehetővé teszik az energia helybeni előállítását és az energiafogyasztás csökkentését.

 

Koppenhága jelentős összegeket áldozott megszakítás nélküli kerékpárutak kialakítására is, amelyek biztosítják a zavartalan kerékpáros közlekedést. Ennek eredményeként folyamatosan növekszik a biciklisek száma, ráadásul az integrált közösségi közlekedési hálózatnak köszönhetően egy könnyen átjárható város jött létre.

 

Az előadás után, 17 órakor a Rektori Hivatal aulájában a nagykövet megnyitotta „A Koppenhágai módszer” című kiállítást, amely a témával kapcsolatos képeket és posztereket mutatja be. A kiállítás március 2-ig tekinthető meg.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek