Bezár

Hírarchívum

Szegedi jogászhallgatók is pályázhatnak az IM-ösztöndíjakra

Szegedi jogászhallgatók is pályázhatnak az IM-ösztöndíjakra

2016. január 11.
2 perc

Minden negyedik jogászhallgató részesülhet az Igazságügyi Minisztérium (IM) ösztöndíj alapú támogatásából. A 2015. év őszén Szegeden ismertette háromféle ösztöndíjról a részleteket 2016. január 20-tól az SZTE ÁJTK honlapján is olvashatják az érintettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Trócsányi László igazságügyi miniszter Szegeden ismertette 2015. november 25-én az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) a jogászhallgatók ösztöndíj alapú támogatásáról szóló új programjai tervezetét. Mezei Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudomány i Kar (ÁJTK) stratégiai dékánhelyettesétől megtudtuk: a programok három csatornán keresztül segítik, hogy a jogi tanulmányaik iránt elkötelezett hallgatók – az elsőtől az ötödik évfolyamig – pénzügyi támogatásban részesüljenek.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: a feltételek teljesülése esetén, az öt vidéki jogi karon, akár 750 hallgató is részesülhet egyik vagy másik jogászösztöndíjban, érdemeiknek megfelelően. Ezek mellett egy harmadik, kutatáson alapuló támogatási formát is bevezetnek.


Esélyes több mint 60 szegedi diák


Az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjat az SZTE ÁJTK olyan államilag finanszírozott és önköltséges hallgatóknak adhatja, akik kimagasló tanulmányi eredményeket értek el, valamint szakmai munkájukra és egyéb teljesítményeikre tekintettel kiemelkednek diák társaik közül.

A támogatás feltétele a 4.00 tanulmányi átlagnak megfelelő kreditindex teljesítése. Első éves hallgatók esetén a felvételi eredmények képezik a rangsorolás alapját. A félévenként elnyerhető ösztöndíj összege havi 50.000 forint.

– Az előzetes számítások szerint az SZTE ÁJTK hatvannál több hallgatója nyerheti el ezt az ösztöndíjat 2016 tavaszán – tudatta Mezei Péter.

Az ösztöndíjra egy portfólió kitöltésével a MODULO-n keresztül kell pályázni 2016. február 10-ig. A pályázattal kapcsolatos legfontosabb információk 2016. január 20-tól lesznek elérhetők az SZTE ÁJTK honlapján.


Támogatás az önköltséges hallgatóknak


Az IM Tanulmányi Jogászösztöndíjra 3.51-es tanulmányi átlagnak megfelelő kreditindexet elért önköltséges hallgatók lehetnek jogosultak, akik az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjban nem részesülnek.

– Az IM Tanulmányi Ösztöndíjára nem kell pályázni, a rangsorolást a hallgatók tanulmányi eredményei alapján az ETR-ből automatikusan kinyerhető adatok alapján az SZTE ÁJTK maga végzi – hangsúlyozta a dékányhelyettes. Az ösztöndíj összege – az elért átlagtól függően – 10.000 és 30.000 forint között alakul majd.


Díj a kutatómunkáért


A Kutatás-támogatási program arra nyújt lehetőséget, hogy a kutatómunka iránt fogékony hallgatók oktatóikkal együttműködve, azok felügyelete és irányítása mellett részt vegyenek az IM által finanszírozott kutatási programokban, melyek publikáció készítésére, tananyagok létrehozására, új jogi területek feltérképezésére irányulhatnak. Ez utóbbi lehetőség érdemben 2016 őszétől teszi lehetővé a hallgatók díjazását.

*

További információkért az érintettek kereshetik Dr. Mezei Pétert, az SZTE ÁJTK stratégiai dékánhelyettesét a mezei@juris.u-szeged.hu e-mail címen!

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek