Bezár

Hírarchívum

Az SZTE idén is megrendezi a Hungarológiai Nyári Egyetemet

Az SZTE idén is megrendezi a Hungarológiai Nyári Egyetemet

2016. július 20.
2 perc

Tizenhatodik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja. Idén mintegy 40 diák érkezik a világ különböző pontjairól Szegedre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem szép hagyományokat ápoló Hungarológiai Nyári Egyeteme 2016. július 25-én kezdődik és augusztus 20-án zárul. A 16. SZTE Hungarológiai Nyári Egyetemre számos országból – többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Csehországból, Egyiptomból, Hollandiából, Iránból, Japánból, Németországból, Olaszországból, Szerbiából és Törökországból – érkeznek fiatalok – tudtuk meg Bata Ágnestől, az SZTE BTK Hungarológia Program programmenedzserétől.

 

– Mi a közös a nyári egyetemünk hallgatóiban? – kérdezett vissza a programmenedzser. Majd kapásból válaszolt: – A magyar nyelv és kultúra iránti vonzalom.

 

Az első Hungarológiai Nyári Egyetemet Szegeden 2001-ben tartották. Már akkor is az volt a cél, hogy a szegedi egyetem szakemberei megismertessék más országok polgáraival a magyar kultúrát. De az is fontos küldetése az SZTE Hungarológiai Nyári Egyetemének, hogy nyelvtanulási lehetőséget biztosít a magyarság iránt érdeklődőknek. A 15 évvel ezelőtti ötlet sikeres megvalósításából hagyomány teremtődött.

 

– Ország- és Szeged-imázst is épít a programunk – fogalmazott Bata Ágnes. Az SZTE BTK Hungarológia Program programmenedzserének az a tapasztalata, hogy a Szegedre látogatók maradandó élményekkel gazdagodva utaznak el hazájukba. Ezt bizonyítja az is, hogy az idei résztvevők között akad olyan, aki már harmadik alkalommal kapcsolódik be a szegedi Hungarológiai Nyári Egyetem programjaiba.

 

A Hungarológiai Nyári Egyetem 4 hetes időszakában a diákok az SZTE BTK Petőfi Sándor sugárúti, illetve az Egyetem utcai épületében vesznek részt a délelőttől délutánig tartó órákon. A hallgatóknak négy különböző szinten oktatják a magyar nyelvet, a délelőtti kurzust délután játékos gyakorlás követi, valamint előadások hangzanak el – többek között – a magyar történelemről, irodalomról, filmről, művészettörténetről. A szabadidős programkínálat is gazdag: Szeged nevezetességein kívül a környék szépségeit is megtekintik, esténként magyar filmeket néznek. Az első két hét után Nemzetközi estet rendeznek, amelyen a diákok bemutatják a saját országukat: főznek, népdalokat énekelnek, mesélnek. Az SZTE nyári egyetemét teszt és szóbeli vizsga zárja.

 

A Hungarológiai nyári egyetem hallgatói közül sokan visszajönnek, vagy itt maradnak egész évre, hogy tovább tanulhassák a magyar nyelvet a Szegedi Tudományegyetemen.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek