Bezár

Hírarchívum

kiemelt_torteneszek_20160712

Történészek nyakkendő nélkül

Történészek nyakkendő nélkül

2016. július 13.
2 perc

Negyedik alkalommal rendezte meg a szegedi egyetemhez is kötődő Belvedere Meridionale Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborát. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2016. július 7-10. között tartott találkozón jeles történelmi eseményeket, így – többek között – az 1956-os forradalom és szabadságharcot helyezték többféle megvilágításba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Nyakkendő nélkül, vagyis egyszerre komoly és a nyárhoz méltóan kellően laza környezetben, elmélyült szakmai beszélgetéseken vehettek részt a történészek. A napközbeni előadások mellett az esti tábortűz, a borkóstoló vagy bográcsozás alatt folytathattunk tartalmas, szakmai eszmecserét, s gyümölcsöző ismeretségeket építhettünk ki” – nyilatkozta a tábor fő szervezője, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történész oktatója, Kiss Gábor Ferenc. Az ujkor.hu is beszámolt a történészek ópusztaszeri táboráról.


Torteneszek_1


A Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborának kulcsszava idén – tekintettel a 60. évfordulóra – az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Szakolczai Attila A vidék ’56-ja címmel tartott előadást, Zalai Anita mondandójának középpontjában Franco és az 56-os forradalom állt. A Szegedi Tudományegyetem oktatója, Jancsák Csaba A szegedi MEFESZ értékvilága, hatóköre, hatásai címmel ragadta meg a hallgatóság figyelmét. Kahler Frigyes A sortüzek kérdése az '56-os forradalomban – A megtorlás jogon kívüli és jogi útjai címmel feszegetett érdekes kérdéseket, míg Zinner Tibor A kádári megtorlás rendszere, Andaházi Szeghy Viktor pedig A rákoskeresztúri Büntetőbírói és Ügyészi Akadémia hadbírói és katonai ügyészei 1949–1953 címmel tartott előadást. A programot záró kerekasztal-beszélgetésen szó esett a Biszku-ügyről, valamint a múlt jogi feldolgozásának lehetőségeiről is.

 

Torteneszek_3


„A történelmi múlt értékelésben nagy szerepet tulajdonítok a fiatal történészgenerációnak” – fogalmazott Kahler Frigyes. Az egyetemi hallgatókkal és doktoranduszokkal – többek között az SZTE neves oktatói, így például Pászka Imre professzor és Kiss Gábor Ferenc, továbbá Vincze Gábor és Gálffy László is konzultált.

 

Számos fiatal történésznek is lehetősége nyílt, hogy prezentálja kutatási eredményeit a 9. század világától napjainkig. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programnak része volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárása, a Feszty-körkép megtekintése is. Borkostoló és közös bográcsozás zárta a IV. Fiatal Magyar Történészek Táborát.

SZTEinfo – forrás: ujkor.hu

Fotók: Nagy Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek