Bezár

Hírarchívum

kiemelt_Breakthrough_Prize_szegedi_fizikusok

Két szegedi fizikus is elnyerte a Breakthrough Prize-t

Két szegedi fizikus is elnyerte a Breakthrough Prize-t

2016. május 12.
1 perc

A gravitációs hullámok kimutatásáért díjazott LIGO csoport tagjaiként, az SZTE TTIK Fizikai Intézet két munkatársa, Dr. Gergely Árpád László és Tápai Márton is részesült az alapvető fizikai eredmények elismerésére alapított 3 millió dollár összdíjazású Breakthrough Prize-ból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A gravitációs hullámok felfedezését, megfigyelését célzó LIGO-projekt alapítói, Ronald W. P. Drever Kip S. Thorne, Rainer Weiss, valamint a nemzetközi LIGO-Virgo-együttműködés 1012 tagja, köztük 12 magyar fizikus kapta az idei Breakthrough Prize-t. A 2012-ben alapított díjjal olyan kutatókat ismernek el, akik áttörést érnek el saját kutatási területükön.


A Szegedi Tudományegyetem TTIK Elméleti és Kísérleti Fizikai Tanszékeinek kutatói, Dr. Gergely Árpád László és Tápai Márton is részt vettek abban a munkában, amely igazolja Albert Einstein 1915-ben közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését. A téridő „gravitációs hullámoknak” nevezett fodrozódásait először 2015. szeptemberében észlelték kutatók, miután azok két feketelyuk összeütközéséből kiindulva elérték a Földet.


A tudományos munkában az SZTE-s kutatócsoport feketelyuk-kettősök gravitációs hullámainak modellezésével, a források paraméterbecslésével és a hullámformák programozásával vesz részt. A szegedi fizikusokkal készült interjú itt olvasható.


A díjjal járó 3 millió dolláros pénzjutalomból 2 milliót a nemzetközi kutatócsoport 1012 kutatója kapja egyenlő arányban, azaz fejenként körülbelül 541 ezer forintot osztanak szét.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek