Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi elismerést kapott Farkas Eszter, az SZTE kutatója

Nemzetközi elismerést kapott Farkas Eszter, az SZTE kutatója

2016. március 25.
2 perc

Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató orvosa személyében magyar pályázó is átvehette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díja fiatal tehetségeknek szóló elismerését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű elismerés ünnepélyes díjátadóját 18. alkalommal rendezték meg csütörtök este Párizsban. Az életműdíjak mellett két éve 15 fiatal tehetséges kutatót is elismernek. A világ minden tájáról érkezett, mintegy 1500 pályázatból kiválasztott nyerteseknek a 15 ezer euróval (4,7 millió forinttal) járó díjat egy 12 tudósból álló zsűri ítéli oda.

Idén Elizabeth H. Blackburn ausztrál molekuláris biológus, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas volt a zsűri elnöke. Az összeget kutatásra fordíthatják a nyertesek. A nemzetközi elismerésre azok a kutatónők pályázhatnak, akik hazájukban az előző évben elnyerték a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíját. A 2 millió forinttal járó magyar ösztöndíjat - amelyre 13 éve lehet pályázni - tavaly szeptemberben kapta meg Farkas Eszter.

 

A fiatal kutató a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetében az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okait kutatja.


Farkas Eszter és csapata saját fejlesztésű képalkotó rendszerrel végzi kutatásait, amelyeknek folytán a jövőben lerövidíthető lenne a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció - a járás és a beszéd újratanítása -, és jelentősen javulhatna a betegek és családtagok életminősége. A hullámok okainak feltárásával és megelőzésével igencsak csökkenteni lehetne a betegeknél az agyi károsodás mértékét, adott esetben a beteg megőrizhetné mozgás- és beszédkészségét is.

"Nagyon vonzó a díj kutatásra fordítható összege" - mondta az MTI-nek Párizsban a szegedi egyetem fiatal docense, aki elsősorban műszerekre kívánja elkölteni az összeget és új munkatársak felvételén is gondolkodik.

Minden évben öt, már elismert női tudós életművét is díjazza 100 ezer euróval a L'Oréal-UNESCO. Az elmúlt 18 évben 92-en kapták meg az elismerést, közülük ketten később Nobel-díjban is részesültek. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék - támogatva ezzel a karrierjüket és példát állítva az új generációk elé.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU tagországaiban átlagosan 33 százalék a női kutatók aránya. Magyarország elmarad ettől az átlagtól: 2010-ben a felsőoktatásban végzők 60 százaléka volt nő, a PhD-fokozatot szerzőknél ez az arány 46 százalékra csökkent, az ugyanebben az évben kinevezett MTA-doktoroknál pedig 15 százalékra.


Míg az Európai Unióban 2005 és 2011 között évente 4,8 százalékkal nőtt a női kutatók száma, addig Magyarországon 1,5 százalék volt ez a növekedési ütem.


Forrás: MTI

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek