Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_20160321_Templeton

Az SZTE is bekapcsolódott a Magyar Templeton Programba

Az SZTE is bekapcsolódott a Magyar Templeton Programba

2016. március 21.
2 perc

Öt szegedi egyetemistát is beválasztottak a 315 Junior Templeton Fellow közé. A kivételes kognitív tehetségeket támogató Magyar Templeton Program támogatói közé tartozik az SZTE rektora is. A 10-29 éves korosztályt érintő program célja az, hogy létrehozzák a kivételes magyar tehetségek kreatív közösségét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel 20 ezer fiatal közül, többkörös, komplex tesztekkel választották ki a 315 Junior Templeton Fellow-t. Az első magyar Junior Templeton Fellow-k avatását 2016. március 12-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartották. A Szegedi Tudományegyetemről – információnk szerint – Bálint Karola BSc I. éves programtervezőt, Bartos Blanka végzős jogász hallgatót, Gönczi Gergely végzős jogász hallgatót, Görbe Tamás Ferencet, az SZTE Fizika Doktori Iskola III. éves PhD hallgatóját, és Nyerki Emil BSc III. éves molekuláris bionika szakos egyetemistát választották Magyar Junior Templeton Fellow-vá. Ők is átvehették a fiatal kivételes kognitív tehetségek elismerő emléklapját és kitűzőjét.

Az avatásról készült videó, illetve az egyes Fellow-k adatlapja itt megtekinthető:

 

Sir John Templeton (1912-2008) 1987-ben hozta létre a kognitív kutatásokat támogató alapítványát, melynek része a Templeton World Charity Foundation (TWCF) is. A TWCF, illetve a European Social Fund támogatásával valósul meg a Magyar Templeton Program. Ennek a 2015. szeptember 15-én startolt és 2017. február 28-ig tartó kísérleti programnak a szakmai partnere a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ), társfinanszírozója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 10-29 éves korosztályt érintő program célja az, hogy létrehozzák a kivételes magyar tehetségek kreatív közösségét.

Két korosztálynak hirdették meg a Magyar Junior Templeton Fellow Programot. „A 10-19 éves korosztályból a potenciális tehetségeket keresik, a 20-29 éves korosztályból pedig a legjobb produktivitást mutató, a kognitív tudományok terén már eredményeket is elérő fiatalokat, egyetemistákat és kutatókat” – olvastuk a bitport.hu-n.

 

A programba beválasztott 315 Magyar Junior Templeton Fellow számára most indul az egyéves, személyre szabott tehetséggazdagító szakasz. A hálózatba szervezett kognitív tehetségű fiatalokat kortárs kiválóságok segítik.

 

A Magyar Templeton Program 10 fő támogatója közé tartozik Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

 

A Magyar Templeton programról további információ itt.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek