Bezár

Hírarchívum

Közösen fejleszt új gyógyszereket az SZTE és az Egis

Közösen fejleszt új gyógyszereket az SZTE és az Egis

2016. november 02.
2 perc

Új galenikus készítmények alap- és alkalmazott kutatásában vesz részt a Szegedi Tudományegyetem az Egis Gyógyszergyár Zrt. konzorciumi partnereként. A 2,3 milliárd forint támogatást elnyert GINOP projektben olyan betegségek kezelését célozzák, amikre jelenleg még nincs minden szempontból kielégítő gyógyszeres terápia.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Egis Európai Uniós forrásból, a GINOP-2.2.1. pályázat keretében konzorciumi partnereivel – a Szegedi Tudományegyetemmel, a Pannon Egyetemmel, és az MTA Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportjával – 2,3 milliárd forint összegű támogatást nyert el új készítmények kutatására-fejlesztésére, valamint ezen termékek piacra kerülését segítő gyártókapacitás létrehozására.


A projekt során az Egis már ismert hatóanyagokra építve fejleszt új galenikus gyógyszereket, melyek olyan betegségek kezelését célozzák, amikre jelenleg még nincs minden szempontból kielégítő gyógyszeres terápia. A fejlesztendő krém, kúp, kenőcs, gél formátumú készítmények új, egyedi gyógyszer-kombinációk, egyedi összetételűek vagy új formában teszik lehetővé ismert hatóanyagok bevitelét a szervezetbe.


Az SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet „Félszilárd és folyékony gyógyszerforma” kutatócsoportja az EGIS új készítményfejlesztési portfóliójához kapcsolódóan gyógyszerforma vizsgálati, analitikai módszertani fejlesztéseket, és metodikai adaptációkat készít. A Szegedi Tudományegyetem olyan kutatói kompetenciákkal és gyógyszeripari szemlélettel rendelkezik, amely lehetővé teszi az egyetem és a gyógyszeripar képviselői közötti hatékony együttműködést, és a már meglévő módszerek a gyógyszeripar elvárásaihoz történő frissítését.


Az együttműködés eredménye, hogy a projekt négyéves futamideje során az Egis és konzorciumi partnerei nyolc készítmény fejlesztéséhez végeznek alap- és alkalmazott kutatást. Az új termékek közül várhatóan legalább három termék fejlesztése már a projekt futamideje alatt befejeződik, a készítmények piacra kerülése a tervek szerint 2020 körül várható.


A projekt részeként egy 4000 m2 alapterületű új Egis üzem is épül Körmenden, mely megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek is. Az új galenikus arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapüzemben innovatív, félfolyamatos és folyamatos, számítógép által vezérelt gyártási technológiát fognak alkalmazni. A jelenlegi gyártóüzemhez képest jelentős fejlődést jelent, hogy a géppark alkalmasabb lesz az exportpiaci igények rugalmas követésére és a gyártást valós idejű analitikai folyamatellenőrző módszerek fogják támogatni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek