Bezár

Hírarchívum

Megalakult a Reumatológiai és Immunológiai Klinika az SZTE-n

Megalakult a Reumatológiai és Immunológiai Klinika az SZTE-n

2016. november 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Reumatológiai Klinikája mostantól Reumatológiai és Immunológiai Klinika néven működik tovább. A névváltoztatás célja az volt, hogy a betegek és minden orvos számára még egyértelműbb legyen: az új Klinika a belgyógyászati és mozgásszervi immunbetegségek legmagasabb szintű ellátó-intézete a Dél-alföldi régióban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mivel az úgynevezett szisztémás autoimmun betegségek számtalan tünettel jelentkezhetnek, az ízületi gyulladástól a veseműködés romlásán át a tisztázatlan eredetű tüdő-, szív-, vagy idegrendszeri tünetekig, és ezek a betegségek sokszor gyors állapotromlással, súlyos lefolyással is járhatnak, nagyon fontos, hogy a betegek irányítása zökkenőmentes és egyértelmű legyen.

 

- Amennyiben a régióban, Bajától Gyuláig, bármilyen szakterületen dolgozó kollégában felmerül, hogy a betege ízületi vagy belszervi tünetei egy általános gyulladásos szindróma, egy immunológiai rendszerbetegség részét képezik, a leghatékonyabb út az, ha a Szegedi Tudományegyetem Reumatológiai és Immunológiai Klinikára irányítja a betegét – mondta el a megalakulás kapcsán Dr. Kovács László tanszékvezető egyetemi docens. Az itt dolgozó reumatológus, belgyógyász és immunológus szakképesítésű orvosok, valamint a betegek ellátásában jártas ápolói és adminisztratív szakszemélyzet az Egyetem adta lehetőségeket kihasználva tudja a hazai körülmények között legmagasabb szintű ellátást biztosítani Szeged és az egész Dél-alföldi régió szisztémás autoimmun betegeinek – tette hozzá a klinikaigazgató.

 

Mivel potenciálisan sok szervet érintő, általános betegségről van szó, nagyon fontos az együttműködés az orvosi szakmák között. A szegedi egyetemen elsősorban a másik vezető immunológiai centrummal, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikával, valamint a Belgyógyászati Klinikákkal, Szemészeti, Neurológiai Klinikákkal illetve Tüdőgyógyászati Tanszékkel, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápás Intézet osztályaival, de valamennyi egyéb klinikával is példa értékű együttműködés alakult ki – hangsúlyozza Dr. Kovács László. Fontos az immunológia kihangsúlyozása abból a szempontból is, hogy Klinikánk ezen a téren fejt ki laboratóriumi és klinikai kutatási tevékenységet az immunológiai betegségek kialakulásának, jobb diagnosztikai és kezelési eljárásainak kifejlesztésére, amely nemzetközi kutatási együttműködések kiépítése révén az orvoskar és az egyetem presztízsét is emeli.

 

A Reumatológiai és Immunológiai Klinika a Klinikai Központ Nyugati Telephelyén, a Kálvária sugárúton helyezkedik el (a volt II. Kórház épületében).


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek