Bezár

Hírarchívum

A „kendőzetlenség” évadát kezdi meg a Szegedi Egyetemi Színház

A „kendőzetlenség” évadát kezdi meg a Szegedi Egyetemi Színház

2016. október 06.
4 perc

XIV. évadát kezdi idén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A „kendőzetlenség” évadában továbbjátszások, két új produkció, fesztiválmeghívások és a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó is szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XIV. évad egyik különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is játszik a társulat, előadásaikat fő játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban és teljesen új helyszínként a Kálvária Kulturális és Információs Központban (KIK) valamint a Millenniumi kávéházban láthatja a közönség – ismertette Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője az új évadról szóló sajtótájékoztatón.


_MG_4462-001


- A kendőzetlenség évadában szeretnénk magunkról többet elmondani, azért is, mert 2018-ban 15 évesek leszünk. Olyan dolgokról is szeretnénk beszélni, ami az elmúlt 15 év alatt történt velünk, és arról, hogy mitől lehet jobb és izgalmasabb a munkánk – fogalmazott Varga Norbert.


Zenés-verses játék és szürreális darab is szerepel az új évadban


Az új évadban a társulat október 10-én lép először a közönség elé, Pintér Béla darabjával a „Démon Gyermekei”-vel a Szegedi Pinceszínházban az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként. Október 12-én 20 órától „Nem véletlen” című zenés-verses játékkal lépnek fel a Millenniumi kávéház színpadán. A produkció érdekessége hogy az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája által kiírt „Így verselünk mi” pályázat anyagából áll össze. A pályaműveket ezúttal egy teljes zenekar szólaltatja meg. A társulat ismét csatlakozott a „Vers délben” programsorozathoz is, tagjai a Dugonics téri Szent-Györgyi Albert szobor mellett szavalják el kedvenc verseiket. Dorde Lebovic szerb író szürreális játékát, az „Ezredik éjszakát” október 17-én 20 órától láthatja újra a közönség a Szegedi Pinceszínházban. A tavalyi nagy sikerű Jim Morrison estet „Az érzékelés kapui”-t is továbbjátssza a SZESZ, először az évadban október 25-én 19:30 órától szintén a Szegedi Pinceszínházban – sorolta az évad programjait a művészeti vezető.


Hozzátette: a társulat 2016. nyarán egy különleges produkcióba kezdett. A „Naked SZESZ” elsődleges célja, hogy az elmúlt három évben a Levendula Napokra készített zenéket és versfeldolgozásokat újra a közönség elé tárják. Ezeket a versfeldolgozásokat október 28-án 20 órától a Kálvária Kulturális és Információs Központban egy kötetlenebb koncert keretében kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A társulat utoljára játssza az őszi szezonban Örkény István vígjátékát, a Borék-ot és a szerző Egyperceseiből válogatott előadásukat. Az izgalmas darabtemetést novemberben tartják.


Új bemutatókkal is készül a társulat


_MG_4520A SZESZ a XIV. évadban új bemutatókkal is készül. Nógrádi Claudia rendezésében a Kalliopé című darabot mutatják be november 10-én 19:30 órától a Szegedi Pinceszínházban. A darab Neil Gaiman munkássága előtt tiszteleg, érdekessége hogy írója és rendezője is ugyanazon személy, Nógrádi Claudia.

- A darabot három éve írtam, alapötlete Neil Gaiman azonos című Kalliopé darabja. A mű a múzsák és a művészet mai helyzetével, szerepével foglalkozik, emellett mély magánéleti és párkapcsolati problémákat is feltár. Fele-fele arányban mitológia és lélektan, tulajdonképpen a mű egy lélektani-dráma-fantasy. Újszerű élmény rendezni, workshopszerű a munka, mivel a próbák során folyamatos fejlődik, változik a darab – nyilatkozta Nógrádi Claudia.


_MG_4522

Az évad második bemutatóját –„Nagyanyám immár/webcamerán figyeli/a tyúk hogy tojik/” – című előadást 2017. tavaszán láthatja a közönség Drubina Orsolya rendezésében. A SZESZ egykori tagja elmondta: - A darab a poszt dramatikus színházi világot eleveníti meg, a műfajok és a formanyelvek ötvözésében. Ebből egyfajta kegyetlenül kedves és kedvesen kegyetlen előadás születik. Saját nagymamám történetét szeretném dokumentarista megközelítéssel feldolgozni, mivel fontosnak tartom, hogy azok az életkörülmények, melyben a mai nyugdíjasok élnek valamilyen formában bemutatásra kerüljenek.


Fesztiválmeghívások és a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó


2017-ben rendezi meg a SZESZ társulata a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, ahol elsősorban egyetemisták munkáit vonultatják fel. A hagyományteremtő céllal indított találkozó az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére szeretné felhívni a figyelmet. Célja továbbá az is, hogy az egyetemi színházi fesztivál Szeged kulturális életének színesítéséhez hozzájárulhasson.


A SZESZ társulata ebben az évadban két fesztiválra is meghívást kapott. A IV. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozóra (2016. október 20-22.) és a X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválra (2016. november 3-6.). A társulat mindkét fesztiválon Pintér Béla darabjával „a Démon Gyermekei”-vel lép színpadra.


A tavalyi évadban bevált online rendszer – amellyel a SZESZ a jegyvásárlást kívánta könnyebbé, kényelmesebbé tenni - az új évadban is a színházszerető közönség rendelkezésére áll. A Szegedi Egyetemi Színház honlapja – ami amellett, hogy az aktualitásokat is tartalmazza – dokumentálja a társulat történetét, megtalálhatók rajta eddigi évadaik műsorai, plakátjai, dokumentációi.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek