Bezár

Hírarchívum

Hallgatói siker az EU globális stratégiájának témakörében hirdetett esszéversenyen

Hallgatói siker az EU globális stratégiájának témakörében hirdetett esszéversenyen

2016. szeptember 26.
2 perc

Esszéversenyen idéztek Mátyás Hunortól, az ÁJTK Master in International Relations szakos hallgatójától. Írását Pelle Anita, az egyetem egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense iránymutatásával készítette el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A versenyen Jean Monnet professzorok tanítványai indulhattak, az eredményhirdetést a közelmúltban tartották - mondta Pelle Anita. Az SZTE egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense az EU-tagállamok versenyképességével foglalkozik, a témában mentorálja hallgatóit is.


Mátyás Hunort a "Hallgatói esszéverseny az EU kül- és biztonságpolitikai globális stratégiájáról" című esszéversenyre készítette fel. A hallgató írásából, amelynek címe " Az Európai Unió mint Kelet és Nyugat közti moderátor" két mondatot is kiemeltek a versenyt összegző hírekben: "Az EU vállalhatná a moderátor szerepét Kelet és Nyugat között." "Az Európai Unió 2012-ben Nobel-békedíjat kapott. Az EU-nak a jövőben is meg kell felelnie ennek az elismerésnek."


- Fontosnak tartom, hogy Jean Monnet professzorként lehetőséget tudok biztosítani a hallgatóimnak, hogy adott témákban elmélyüljenek, azokon gondolkodjanak, saját véleményt megfogalmazzanak és nemzetközi normák szerint strukturáljanak. Örülök, hogy rajtam keresztül így ők is egy Európa iránt elkötelezett nemzetközi közösség tevékenységébe tudnak bekapcsolódni - mondta Pelle Anita, aki úgy gondolja, egyáltalán nem véletlen, hogy Hunortól pont ezt a két mondatot idézték, hiszen Magyarország, Szeged az EU "keleti vége". Ez a tény nekünk, itt élőknek olyan perspektívát ad, ami alapvetően különbözik a nyugatitól. Továbbá innen nézve a béke is mást jelent, hiszen a '90-es években a szomszédunkban még háború dúlt, a velünk határos Ukrajnában jelenleg is fegyveres konfliktus zajlik, és a különböző válságövezetekből is rajtunk keresztül vezet az egyik fő Európába irányuló menekülési útvonal.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek