Bezár

Hírarchívum

_MG_1910

Mintegy 170 új Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatót vár az SZTE

Mintegy 170 új Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatót vár az SZTE

2016. szeptember 14.
3 perc

A 2016/2017-es tanévben tovább nőtt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal érkező külföldi hallgatók száma az SZTE-n. A több mint 780 jelentkező közül mintegy 170 új ösztöndíjas hallgatót vár a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE sikeres nemzetköziesítési tevékenységének és bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően a 2016/2017-es tanévben tovább nőtt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramba jelentkezők száma: összesen több mint 780 külföldi fiatal érdeklődött az SZTE valamely képzése iránt. A 2015/2016-os tanévben 300 külföldi hallgató adta be jelentkezését Szegedre, közülük 123 fiatal nyert felvételt. A 2016/2017-es tanévben jelentkezők közül mintegy 170 új ösztöndíjas hallgatót vár az intézmény.


Az ösztöndíjas diákok 74%-a Ázsiából, 18%-a Afrikából, 5%-a Dél-Amerikából, 3%-a Európából érkezik. A legtöbben az angol nyelvű gazdaságtudományi, természettudományi valamint orvos- gyógyszerésztudományi, illetve nemzetközi tanulmányok képzésekre jelentkeztek, de érkeznek hallgatók a bölcsész, a mérnöki és a zeneművészeti fakultás képzéseire is. A különböző mobilitási csereprogramokkal, – ERASMUS+, CEEPUS, ERASMUS MUNDUS - ösztöndíj lehetőségekkel érkező diákokkal és a költségtérítéses képzésekre jelentkezőkkel együtt körülbelül 650 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n. A mintegy 6700 elsőéves magyar hallgatóval együtt közel 7400 új hallgatóval számol az intézmény.


Stipendium_20160913BA
Képgaléria a rendezvényről.
 


Az ösztöndíjprogrammal érkezett hallgatókat 2016. szeptember 13-án Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese köszöntötte. Elmondta: Szeged második otthonul szolgál az ide érkező külföldi diákoknak, a város a Condé Nast Traveler portálon a 10 legjobb egyetemi város közt szerepel. A biztonságos és hallgatóbarát városban a minőségi oktatás mellett megannyi kikapcsolódási és szórakozási lehetőség várja az ide érkezőket. Kiemelte: a Szegedi Tudományegyetem 25 ezres hallgatói közösségének több mint 10%-át külföldi hallgatók alkotják, számuk évről-évre növekszik: a 2015/2016-os tanévben mintegy 2800 külföldi hallgató folytatta tanulmányait az SZTE-n. Hozzátette: az intézmény 12 kara 47 teljes idejű idegennyelvű képzést kínál az orvos- és természettudományoktól kezdve, a bölcsész és jogtudományokon át egészen a mérnöki és zeneművészeti képzésekig.


A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta vesz részt a Magyarország Kormánya által, a „keleti és déli nyitás” külpolitikája jegyében alapított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban. A program – melyben teljes-és rész-képzésre érkező hallgatókat fogadnak a magyar felsőoktatási intézmények – célja többek között, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A program további célja, hogy megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez, piacra jutási törekvései támogatásához szükséges kapcsolati tőkét. Mindezek mellett a program hozzájárul a magyar kultúra, a magyar nyelv népszerűsítéséhez is, mivel a hallgatók egy része egyéves előképzést követően magyar nyelven kezdi meg tanulmányait.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek