Bezár

Hírarchívum

Orientációs hét segíti a több mint 230 új részképzős külföldi hallgatót

Orientációs hét segíti a több mint 230 új részképzős külföldi hallgatót

2016. szeptember 06.
3 perc

Az ERASMUS+ mobilitási programok keretében idén szeptemberben 234 nemzetközi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE 11 karán 19 ország 89 város 108 egyeteméről. Hozzájuk csatlakozik 17 Erasmus Mundus-os hallgató, valamint a folyamatosan érkező CEEPUS-ösztöndíjasok a közép-európai térségből. A külföldi hallgatók beilleszkedését orientációs héttel segíti az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hagyományokhoz híven a 2016/2017-es tanév őszi szemeszterében is megrendezi az SZTE Nemzetközi Igazgatósága a részképzéses, mobilitási ösztöndíjas, nemzetközi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hetet.


_MG_1551

A legtöbb hallgató, 50 fiatal Törökországból érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. A top 5 küldő ország között szerepel még Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Románia, de érkeztek diákok – többek között – Bulgáriából, Oroszországból és Görögországból is. A 2016/2017-es tanév I. félévében az SZTE Általános Orvostudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar fogadja a legtöbb nemzetközi hallgatót hallgatót, 53-53 diákot. Az Állam- és Jogtudományi Karon 31, a Gazdaságtudományi Karon 29, a Mérnöki Karon 21 hallgató kezdi meg tanulmányait. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 19, a Természettudományi és Informatikai Kar 16, a Gyógyszerésztudományi Kar 5 hallgatót fogad. A Fogorvostudományi Karra 4, a Mezőgazdasági Karra 2, a Zeneművészeti Karra 1 fiatal érkezett – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától, az SZTE ERASMUS+ intézményi programkoordinátorától.


_MG_1549Az ERASMUS+ és a CEEPUS mobilitási programok keretében érkezett nemzetközi hallgatókat Dr. Kruzslicz Péter, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős igazgatója köszöntötte. Elmondta: jól döntöttek a külföldi diákok, amikor a Szegedi Tudományegyetemet választották. Nem csupán azért mert az SZTE egyike azon közép-európai egyetemeknek, amelyek számos világrangsorban szerepelnek előkelő helyen, hanem azért is, mert a szegedi egyetemen erős és nagy létszámú nemzetközi közösség működik. Az intézmény ebben az évben csaknem 700 új nemzetközi hallgatót fogad európai és Európán kívüli országokból, ők pedig tovább erősítik ezt a közösséget, egyben az SZTE hallgatói körét. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem jelmondatának választott három érték „Veritas, Virtus, Libertas”, vagyis az „igazság, bátorság, szabadság” pedig meghatározó, programadó lehet a néhány félévre érkező hallgatók számára. Ezeket az értékeket az oktatás és a kutatás során egyaránt közvetítik az egyetemi polgárok. Kiemelte: az újonnan érkezett hallgatók is az SZTE közösségének tagjai ezért, nincsenek egyedül, munkájukban, hétköznapjaiban az SZTE többi polgára, és természetesen mentoraik és a Nemzetközi Igazgatóság munkatársai segítik őket.


_MG_1565

A 2016. szeptember 5-8. közötti orientációs héten a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság munkatársai mellett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottság mentorhallgatói és az Erasmus Student Network (ESN) önkéntesei segítik a külföldi gólyákat. Az új hallgatók megismerkednek az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) használatával, a beiratkozás, a kurzusfelvétel és a diákigazolvány igénylés menetével. Ellátogatnak a kari épületekbe és az egyetemi könyvtárba, megismerkednek a kari kapcsolattartókkal. Az új hallgatók információt kapnak a mindennapi élethez kapcsolódó ügyekben is, így például az egészségbiztosítással, az albérletkereséssel, a pénzváltással, a városi tömegközlekedéssel és a helyi étkezési-, szórakozási lehetőségekkel kapcsolatban is.


A rendezvényről további képek az Egyetem Facebook oldalán.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek